Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 125

22. junija, 2022

Z malo zamude prihaja med vas nova, kar malo jubilejna, 125. številka glasila Prometnik. Želeli smo počakati naše družabno srečanje, ki je bilo 4. junija na letališču Slovenske Konjice. Temu dogodku namenjamo kar nekaj prostora v besedi in sliki, saj je bilo srečanje organizirano po treh letih, ko nam je epidemija onemogočila tako druženje.

Sicer pa je v tej številki kar nekaj rednih rubrik. Pišemo o mejnih postajah. Tokrat na meji s Hrvaško, o Dobovi in Metliki. V intervjuju je z nami predsednik sindikalne centrale Alternativa, predstavljamo naslednjega člana sveta delavcev v družbi Infrastruktura. Kot predzadnji OO SŽPS se nam predstavlja OO Celje.

Pišemo, kaj se je dogajalo na našem najvišjem organu – Skupščini. Bili pa smo tudi na gradbišču drugega tira Divača-Koper. S terena smo prejeli nekaj člankov o druženjih po naših OO. Preberite, kako je bilo na mednarodnem srečanju sindikatov na Poljskem. In še marsikaj boste našli v notranjosti glasila.

Pa naj v nadaljevanju podelim moje kratko razmišljanje ob pogledu na naslovnico te številke. Fotografija je nastala v kovaštvu Kokotec v Žičah v času našega družabnega srečanja.

»Kuj me, življenje, kuj!
Če sem kremen, se raziskrim,
če jeklo, bom pel,
če steklo – naj se zdrobim.«
/O. Župančič/

V preteklih dveh letih nas je življenje še posebej kovalo. Kaj se je pokazalo, da smo? V svojih rokah držimo kladivo in s svojim notranjim ognjem preoblikujemo sebe in svet okoli nas. V kakšnem svetu želimo živeti? Kakšen svet želimo sooblikovati? Smo vse: tisti, ki spreminja, in smo sprememba sama. Neuspehov ni, so samo priložnosti za učenje. Kdor poskuša in pri tem ne uspe, je neskončno boljši od tistega, ki ne poskuša ničesar in je pri tem uspešen.

Vse, kar je, je sestavljeno iz štirih elementov: zemlje, zraka, vode in ognja.

Zemlja, voda, zrak očiščujejo, ogenj pa spreminja. Očiščujočo in zdravilno moč ognja, ki vse, kar je nečisto, očisti, so poznale vse civilizacije. V večini mitologij tako ogenj simbolno predstavlja očiščenje, preporod, ustvarjalno spremembo, notranjo svobodo.

Pred nami je poletje, kresna noč, ko so naši predniki tudi kurili kresove. Naj se preoblikuje vse, kar ne služi več v najvišje dobro vsega in vseh.

Veliko zanimivih razmišljanj ob pogledu na naslovnico in ob branju nove številke glasila Vam želim.

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik 125

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.