Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Predstavitev zbornika “Pogled na zgodovino železnice Prlekije in Prekmurja na prelomu modernizacije”

17. junija, 2021

Dne 11. 6. 2021 je v dvorani ormoškega gradu potekala predstavitev zbornika simpozija “Pogled na zgodovino železnice Prlekije in Prekmurja na prelomu modernizacije”. Sam program predstavitve zbornika je bil sestavljen iz dveh delov. Ob 16. uri je potekal na gradu Ormož, nato je ob 17. uri potekala vožnja z vlakom v Osluševce, kjer ima prostore Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar, z ogledom zbirke železniške dediščine ter pogostitvijo in vožnjo z vlakom nazaj v Ormož.

 Na dogodku so bili prisotni nekateri avtorji besedil v zborniku, župan občine Ormož mag. Danijel Vrbnjak, mag. Dejan Jurkovič – Direkcija RS za infrastrukturo, tudi avtor enega od člankov in soustanovni član društva Prleški železničar, Jelena Jerin – vodja službe za marketing SŽ, Andreja Špitalar – Železniški muzej SŽ, člani društva Johann Janez Puch Ljutomer, Kunštni Prleki, železničarji in drugi. Zbornik je predstavila urednica Manica Hartman iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, enote v Ormožu. V zborniku je 17 strokovnih prispevkov osmih različnih avtorjev. Na samem dogodku so poudarili tudi besede, ki jih je v predgovoru zapisal generalni direktor SŽ Dušan Mes – citiram: “Zgodovinsko znanje, ki je zbrano na Slovenskih železnicah, in znanje, ki ga združujejo društva ljubiteljev železnic, kot je Društvo za ohranjanje železniške dediščine Prleški železničar, je neprecenljivo. Zaposleni na Slovenskih železnicah se tega zavedamo in vemo, da z močno podporo v bogati železniški dediščini učinkoviteje uresničujemo ambiciozne načrte, ki si jih zastavljamo.” Omeniti velja še prispevke Karla Rustje in Mladena Bogića, oba upokojenca Slovenskih železnic, ki veljata za poznavalca železniške zgodovine in dediščine.

Društvu za ohranjanje dediščine Prleški železničar ob izidu zbornika čestitamo in interesentom, ki se želijo poglobiti v zbornik, sporočamo, da je zbornik dostopen pri omenjenem društvu. (elektronska pošta: prleski.zeleznicar@gmail.com)

 

Avtor: Mitja Vaupotič 

Foto: Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.