Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 121

22. julija, 2020

Pred vami je 121. številka vašega in našega glasila Prometnik. V mesecu januarju je ob 30-letnici ustanovitve sindikata izšel prvi zbornik našega SŽPS-ja. Prva redna številka glasila je bila predvidena za mesec april, a prihaja pred vas s skoraj trimesečno zamudo. Zakaj? Zaradi koronavirusa, ki je letošnjo pomlad zamajal in spremenil naša življenja, naš vsakodnevni ritem. Vse, kar je bilo do sedaj normalno in samoumevno, se je hipoma spremenilo. Kar nekaj člankov in vsebine je povezano s to tematiko. Kljub vsemu pa je pred vami številka z bogato in, upam, zanimivo vsebino.

Pa poglejmo malo v notranjost.

Po uvodnih besedah glavnega in odgovornega urednika ter sekretarja sindikata preberite poročilo z dveh skupščin: naše in našega partnerskega sindikata SVSŽ. Sledi malo daljše razmišljanje o koronavirusu in časih, v katerih živimo, pa nekaj pogledov na naš že omenjeni zbornik.

Poročamo o tem, kje sveti delavcev dobijo sredstva za svoje delovanje. V sliki in besedi smo bili na trenutno največjem remontu na SŽ. Prihajajo nove uniforme. Prestavljamo študentsko delo na železnicah. Pišemo o nekaterih naših sodelavcih, ki so se upokojili, in tudi o tistih, ki so nas žal v letošnjem letu za vedno zapustili.

V intervjuju se nam predstavi stari/novi predsednik SŽPS ter naša tajnica v glavni pisarni.

V lanskem letu smo predstavili postaje naših treh največjih mest (Ljubljana, Maribor in Celje). Letos začenjamo ciklus mejnih postaj s postajo Jesenice.

Opisujemo redko delovno mesto na železnici – kurir. Od naših OO je tokrat na vrsti OO PO Ljubljana. Na kratko se nam predstavi tudi na novo ustanovljeni OO PO Postojna.

Na zgodovinskih straneh nadaljujemo ciklus zgodb neke generacije prometnikov. Z nami je upokojeni sindikalist z bogato kariero na železnici. Mineva 75 let od hude eksplozije in uničenja postaje Sevnica; če vas zanima zgodovina, preberite članek.

V rubriki zanimivosti predstavljamo našega člana, ki je vinogradnik. Družabnih srečanj zaradi epidemije skoraj ni bilo. O dveh v juniju pa pišemo, in sicer o planinskem pohodu in izletu OO PO Ljubljana.

To je povzetek nekaterih člankov, ne pa vseh.

Radi pravimo, da čas hitro teče. Še posebej, če so razmere kolikor toliko urejene in naša življenja niso obremenjena s kakimi posebnimi preizkušnjami. Slednje ne velja za zadnje mesece, velja pa več ali manj za pretekla leta in desetletja. Zdi se nam, da je hitro minilo trideset let delovanja našega sindikata. Pa tudi Prometnik že ima častitljivo »delovno dobo«. V četrtini stoletja se je zamenjalo pet urednikov, sam pa sem z letošnjim letom stopil v sedmo leto urednikovanja in tako dosegel najdaljši staž med uredniki. Hvala za vso pomoč in podporo, z željo po dobrem sodelovanju še naprej.

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik 121

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.