Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Izlet OO Zidani Most na Kočevsko

30. septembra, 2019

Dne 20. 09. 2019 smo imeli izlet na Kočevsko, ki je skrivnosten in premalo poznan del Slovenije. Ogledali smo si muzej Kočevje v Poljani in Bazo 20, kjer nas je gospod Jože Saje vodil in nam pripovedoval o delovanju med NOB. Zaradi varnosti in obstoja Baze 20 so kmetom prepovedali vstop v Kočevski Rog. Vsem, ki so bili zadolženi za oskrbo, so zavezali oči, da niso mogli izdati lokacije. Sode z vodo so puščali na določenih mestih in so jih kasneje hodili iskat. Kurišča so imeli speljana v skalo in po vrhu razporejene veje smrek, da so dim ohladili. Pozimi so imeli prehod po lestvi, da niso puščali sledi, če pa se je že kaj zgodilo, so sneg presejali čez sito, da so zabrisali sledi. Vse to je bilo potrebno za prebivališče političnega vodstva v Kočevskem rogu. Baza 20 je edini na tako skriven način zgrajen in do danes avtentično ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske zgodovine in zavarovan kot kulturni spomenik.

Po prehojeni poti smo se okrepčali z malico, ki sta jo pripravila prebivalca kraja Koprivnik. Zanimivost je bila, da je gospod iz Holandije, gospa pa iz Ukrajine, saj v kraju Koprivnik živijo sami tujci – domačinov ni.

Gospod Matjaž Matko je bil naš vodič v grobišču pod Krenom, kjer je množično grobišče po vojni izvensodno pobitih. Pokazal nam je tudi Roško pešpot, ki ima markacijo z odtisom zelene tace medveda na beli podlagi. Medvedje, kot pravijo domačini, živijo pri njih, a med našim obiskom nismo srečali nobenega.

V vasici Koprivnik so nam pripravili kosilo in odžejati se je bilo možno tudi z medvedjim pivom.

Besedilo: Tanja Žabkar
Foto: Živko Jović in Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.