Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 118

2. septembra, 2019

Ob izidu te številke se, vsaj kar zadeva počitnice in večino dopusta, poletje zaključuje. Poletni meseci so namenjeni kolikor se le da počitku, dopustom in spoznavanju delov naše dežele ali širše. Za zaposlene to pomeni tudi nabiranje novih moči za delo in čase, ki so pred nami. Sprememba zakonodaje nam je prinesla manj oziroma neobdavčen regres, kar se je lepo poznalo na plačilnih listah, ki smo jih dobili ob koncu junija. Verjamem, da vam je tudi to omogočilo lažje in boljše preživljanje dopusta. Seveda je denar pomemben za dopust, ni pa edini in ni pogoj, da bi nam na dopustu in sploh v življenju bilo lepo. Nekdanji finančni minister Slovenije, v času katerega smo Slovenci dobili evro, je dejal nekako tako, da denar sicer ne prinaša sreče in zdravja, velikokrat pa pomirja živce in daje občutek varnosti. In še ena misel, ki sem jo slišal pred kratkim, se mi zdi zelo pomenljiva: »Nekateri so tako revni, da imajo samo denar.«

Ob začetku poletja je naš sindikat ob udeležbi še nekaterih drugih partnerskih sindikatov organiziral zelo dobro obiskano in nadvse uspešno (pohval je bilo slišati res veliko) izvedeno družabno srečanje na snežnem stadionu pod Pohorjem v Mariboru. Kar nekaj prostora smo v besedi in sliki namenili temu največjemu družabnemu srečanju našega sindikata.

Ob dnevu železničarjev smo bili na proslavi in podelitvi priznanj za 30-letno delo na železnicah. Nekatere slavljence smo povprašali, kakšne občutke so ob tem prazniku doživljali. Nekako v istem času je v Tržišču potekal blagoslov kapelice, ki je kot prva v Sloveniji posvečena našemu blaženemu Slomšku kot zavetniku železničarjev. Tudi o tem boste lahko prebrali.

V letu, ko glasilo Prometnik stopa v 25. leto izhajanja, se pogovarjamo z nekdanjimi glavnimi uredniki, tokrat je svoje misli z nami podelil Damjan Rak.

V letošnjem letu v rubriki Postaje so naše ogledalo predstavljamo postaje treh največjih slovenskih mest. Za Mariborom je tokrat na vrsti Celje. Od počitniških kapacitet predstavljamo našo hiško v Moravskih Toplicah. Spoznali boste poklic vlakovnega dispečerja. Od naših OO se predstavlja Zalog.

V rubriki Malo zgodovine boste lahko prebrali nadaljevanje člankov o poklicu prometnika nekoč. Pogovarjali smo se z upokojenim nekdanjim predsednikom OO Sežana in aktivnim sindikalistom Slobodanom Dodićem in spoznali boste, kako in s čim se je nekoč gradil spodnji in zgornji ustroj železniške proge. Kar nekaj člankov je tudi v rubriki o srečanjih, izletih, …

Vsega žal ne moremo našteti v uvodniku, kar pomeni, da je tudi ta številka našega in vašega Prometnika bogata in, upamo, zanimiva.

Poskušamo iskati dobro in pozitivno ter opozarjati na tisto, kar bi lahko bilo boljše in dobro za vse. Koliko smo pri tem uspešni, pa boste presodili vi, drage bralke in bralci. Če vam je glasilo všeč, povejte še drugim, jim ga ponudite. Če vam kaj ni všeč, povejte nam ali, še bolje, s svojim prispevkom poskušajte izboljšati njegovo vsebino.

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik 118

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.