Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Blagoslov kapelice posvečene zavetniku železničarjev

14. junija, 2019

V nedeljo, 2. junija popoldne, na 173. obletnico prihoda prvega vlaka na slovensko ozemlje, ko zato praznujemo dan železničarjev, se je pri postaji Tržišče zgodil prav poseben dogodek. Potekal je blagoslov kapelice, posvečene našemu prvemu blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Posebnost tega dogodka je bila v tem, da je kapelica posvečena Slomšku, kot prvemu zavetniku železničarjev na Slovenskem.

V našem krščanskem, kulturnem ter narodnem izročilu je močno prisotna vloga in pomen svetnikov in zavetnikov. Skoraj vsak stan in poklic ima svojega zavetnika, kateremu se še posebej priporoča in ga časti. Med najbolj znanimi so Barbara, ki je zavetnica rudarjev, Florijan je zavetnik gasilcev, Krištof popotnikov, Jurij je zavetnik vojakov, strelcev, popotnikov. Miklavž, ki goduje 6. decembra, je zavetnik zoper povodenj in zavetnik brodarjev ter mornarjev. Znani so tudi drugi zavetniki: Ana, ki goduje 26. julija, je zavetnica mater, vdov in sirot. Anton Padovanski je zavetnik zaročenih in poročenih, verniki pa se še posebej obračajo k njemu za pomoč pri iskanju izgubljenih predmetov. Jakob starejši je zavetnik romarjev. Poznamo številne Jakobove poti, Camino in podobno. Janez Krstnik je zavetnik krojačev, pastirjev in zidarjev. Jožef, Jezusov rednik, je zavetnik delavcev in obrtnikov nasploh. Štefan je zavetnik konjev in še drugih stvari. Po naših krajih so znani številni blagoslovi konj na Štefanovo.

To je samo nekaj primerov iz res široke palete zavetnikov po naših krajih in širom po svetu. Vsem tem se je v nedeljo, 2. junija leta 2019, pridružil še zavetnik za železničarje – blaženi Anton Martin Slomšek, ki je tudi že znan zavetnik in priprošnjik za dijake, šolarje, ekumenske delavce, vinogradnike in vinarje ter šolnike – učitelje in profesorje. Železničarji smo bili redki, ki do sedaj vsaj v naših krajih, nismo imeli svojega zavetnika.

Slomšek je bil v marsičem povezan z železnico:
Svojo vožnjo je prvi vlak na Slovenskem, 2. junija leta 1846 opravil do Celja, kjer je takrat služboval opat Anton Martin Slomšek.
Slomšek je bil velik ljubitelj železnic, saj je velikokrat in rad potoval z vlaki. Na svojem zemljevidu si je risal, označeval, kje se je peljal z vlakom. Slomšek je bil eden prvih potnikov po odprtju proge Gradec- Celje. Kot celjski opat je z vlakom potoval v Salzburg po škofovsko posvečenje. Bil pa je tudi častni potnik po odprtju proge med Celjem in Ljubljano leta 1849. Vse do konca življenja mu je bila železnica zelo ljuba.
Slomšek je imel na dan svoje smrti (24. 9.1862) v svoji torbi tudi takratni uradni vozni red. Ta vozni red danes hrani Muzej Južne železnice v Šentjurju.
Kapelica ima na eni strani podobo Slomška in na drugi sv. Krištofa, ki naj varujeta železničarje in potnike.
Postaja Tržišče se nahaja na progi Sevnica-Trebnje. Od Sevnice je oddaljena 13 km in od Trebnjega približno 18 km.
Progo so gradili v dveh etapah. Vzrok za gradnjo »mirnske proge« od Trebnjega do Krmelja je bilo odkritje nahajališča rjavega premoga v dolini potoka Hinje na območju današnjega Krmelja. Šentjanški premogovnik je prevzel gradnjo proge, ki se je uradno imenovala Trebnje- Št. Janž. V enem letu so jo zgradili in 30. junija 1908 je iz Krmelja skozi Tržišče v Trebnje pripeljal prvi vlak s premogom. Za javni promet pa so progo brez slovesnosti odprli 15. novembra 1908, skoraj pol leta kasneje. Takrat povezave do Sevnice še ni bilo. To so zgradili šele 30 let pozneje. Proga Sevnica-Tržišče je bila slovesno predana namenu 8. decembra 1938.

Po dobrih 110-ih letih je postaja Tržišče dobila še kapelico in železničarji svojega zavetnika.

Ideja, da bi postavili takšno kapelico, se je porodila domačinu železničarju Stanku Lazarju, ki je bil vodja in gonilna sila pri gradnji kapelice. V veliko pomoč so mu bili prizadevni člani društva Zagon iz Tržišča in seveda številni donatorji, ki so projekt finančno podprli. Vsi donatorji so bili na blagoslovu posebej omenjeni. Blagoslov je v prisotnosti še treh duhovnikov opravil domači župnik Jože Kohek, ki ima, zanimivo, rojstni dan prav na dan železničarjev. V kulturnem programu so sodelovali: oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja, ki je zapel tudi nekaj Slomškovih pesmi, in godalni orkester Strunikat iz Radeč.

V imenu Slovenskih železnic je vse prisotne pozdravil pomočnik direktorja SŽ-Infrastruktura, d. o. o., Zvone Ribič, pomen zavetnikov in vlogo Antona Martina Slomška je predstavil spodaj podpisani avtor tega besedila. Program je povezovala Daša Lazar. Za pogostitev pa so poskrbeli Aktiv kmečkih žena Tržišče in malkovški vinogradniki. Tako je blagoslovu sledilo še prijetno druženje železničarjev in vseh prisotnih.

Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas in varuj železničarje, ves slovenski rod in vse ljudi dobre volje!

Besedilo: Miran Prnaver
Foto: Stanko Lazar

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.