Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Pohod SŽPS na Zasavsko Sveto goro

18. aprila, 2018

V petek, 13. 04. 2018 se nas je dvanajst pohodnikov dobilo na železniški postaji na Savi z željo, da se povzpnemo na 852 metrov visoko Zasavsko sveto goro.
Pot smo pričeli v dokaj kislem vremenu (megla), ki pa se je z vsakim pridobljenim višinskim metrom boljšalo. Prvi resen postanek smo si privoščili v lepi vasici Tirni. Od tod nas je markirana pot vodila malo naokoli do planinskega doma, kamor smo prispeli po »trdi« varijanti. Da trda pomeni strma, smo vsi kmalu ugotovili in počitek s kosilom v domu se je zelo prilegel.
Kasneje, mnogo kasneje smo nadaljevali svoje romanje mimo cerkve Sv. Marije, ki se nahaja na vrhu gore, proti Vačam in znameniti vaški situli. Tu nas je Marina pričakala s hladno pijačo, za kar se ji v imenu vseh pohodnikov lepo zahvaljujem. Nadaljevanje poti do Slivne in Geossa je potekalo v sproščenem vzdušju, saj smo s premagovanjem višine za ta dan opravili. Sledil je le še sestop deloma po cesti, deloma po planinski poti do železniške postaje v Kresnicah, kamor smo prispeli po dobrih šestih urah hoda. Ni kaj, nabralo se je več kot 23 kilometrov poti in več kot 700 višinskih metrov. Dovolj za železničarje, kajne ?

Besedilo: Adolf Teržan
Foto: Adolf Teržan, Boštjan Povše, Živko Jović in Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.