Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Športno družabno srečanje na Poljskem

12. junija, 2017

Konec maja je potekalo tradicionalno 14. športno – družabno srečanje na Poljskem. Udeležila se ga je tudi štiri članska ekipa SŽPS. Tokrat je bilo srečanje na jugu Poljske, v neposredni bližini slovaške meje v kraju Zlockie v bližini mesta Muszyna. Poleg domačinov iz regijskih organizacij poljskega sindikata, so se tega srečanja udeležili še predstavniki sindikatov Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine, tako da je bilo na tem srečanju preko 180 predstavnikov omenjenih sindikatov.
Samo srečanje je bilo organizirano kot zabavno športno tekmovanje, z zelo nenavadnimi in zabavnimi disciplinami, kot so metanje cokle v daljavo, lokostrelstvo v kombinaciji streljanja z zračno puško, ekipni tek na lesenih smučeh in kotaljenje Zorb ball-a z enim tekmovalcem v Zorb-u in tremi, ki so diktirali smer in tempo. Po vsej verjetnosti ni potrebno posebej omenjati, da so ta tekmovanja požela salve smeha.
Vzporedno s športnimi igrami pa so potekali še kako resni pogovori med sindikati, v katerih smo si izmenjali informacije o težavah, ki se pojavljajo pri delovanju sindikata. Ugotovitve, ki izhajajo iz teh pogovorov, so zelo zaskrbljujoče, saj se v vseh državah, udeleženih na tem srečanju, pojavlja trend razbijanja močnih enotnih sindikatov, z ustanavljanjem več vzporednih manjših. Z uporabo taktike razdeli in vladaj te sindikate naredi med seboj nasprotne ter se s tem onemogoči uspešno delovanje vseh udeleženih sindikatov. Zveni zelo znano ali ne?
Obenem smo opazili, da se je močno povečal tudi osebni pritisk na člane sindikatov in njihovih predstavnikov. Podobne taktike se pojavljajo na Poljskem in Srbiji. Nekaj vtisov naših udeležencev lahko preberete v spodnjih vrsticah. Več o tem srečanju pa v naslednji številki glasila Prometnik.

Damjan Dretar: Ko sedaj nekaj dni po mednarodnem srečanju prometniških sindikatov urejam svoje vtise in misli, se ne morem znebiti občutka, da se moramo doma sindikati poenotiti v delovanju, aktivneje nadzirati poskuse delodajalca, da nam zmanjša pridobljene pravice (poskus spremembe zakona o varnosti v železniškem prometu) in mogoče začeti s postopki oblikovanja takšnega zakona o delovnih razmerjih, ki bi zahteval tudi individualno kaznovanje za odgovorne kršitelje, saj bi se z veliko težjim srcem odločali o grožnjah z odpustom delavcev, ki samo počnejo to, kar jim zakon nalaga. Sicer pa je bilo srečanje na Poljskem zelo dobro organizirano in res prijetno.

Goran Išpanov: Poljska, dežela odprtih in prijaznih ljudi. Dežela, ki je skozi viharno zgodovino težko prišla do svobode. Mesto gostovanja Zlockie. To deželo sem imel možnost spoznati zahvaljujoč kot član sindikata SŽPS, kar se jim zahvaljujem. Domačini so nas prisrčno sprejeli in nas na vsakem koraku razvajali. Ogledali smo se nekatere znamenitosti Poljske. V krajih, ki smo jih obiskali, smo imeli možnost čutiti, kako celotna skupnost diha za turizem. To jim daje kruh, to jim je ljubezen. Kljub športno obarvanemu druženju ni manjkalo izmenjav izkušenj sindikalnega delovanja in problematike. Z udeleženci smo stkali neprecenljive vezi, z mislijo, da se mogoče nekje zopet srečamo. Mojim sopotnikom se zahvaljujem za druženje. Meni je bilo prelepo.

Miran Prnaver: Tudi letošnje srečanje na Poljskem je potrdilo in utrdilo naše prepričanje, da je sodelovanje s poljskim sindikatom preseglo običajno mednarodno sodelovanje, ampak je že res na stopnji resničnih prijateljskih odnosov. Topel sprejem, številne pozornosti in gostoljubje naših gostiteljev je naše bivanje na jugu Poljske naredilo resnično nepozabno. Poljski železničarji se kljub težavam, ki jih tudi pri njih ne manjka, znajo razvedriti in poveseliti. Ob takem vzdušju, človek ne more ostati ravnodušen in slabe volje. Prav posebej je bilo zanimivo, kako so se Poljski kolegi, kljub temu da si oba slovanska jezika nista ravno podobna, trudili da bi se pogovarjali in izmenjavali stališča. Sicer pa sta se s prevajanjem, kolikor je le bilo mogoče, zelo trudili tako Gaga kot Nela, ki sta nam gostom, poleg predsednika Aleksandra Motyke, res posvetili veliko časa. Bivanje na Poljskem ter pot tja in nazaj, je lepo povezala tudi nas štiri, ki smo letos zastopali naše barve na Poljskem. Številni pogovori in razprave so nas lepo medsebojno obogatile in spoprijateljile. Hvala za to dragoceno izkušnjo Damjan, Stanko in Goran. Kot sem na zaključku srečanja dejal našim gostiteljem je njihova dežela res lepa in poseljena z prijaznimi ljudi. Naj vse te danosti Bog blagoslavlja in ohranja še naprej.

Stanko Jezovšek: Srečanje s sindikati prometnikov na Poljskem je bilo zelo doživeto. Srečanje je potekalo v malem mestu Muszyna na jugu Poljske. Mesto slovi po lepi naravi in mnogimi izviri mineralne vode. S sindikatom prometnikov oziroma njihovimi člani smo izmenjali poglede na delo prometnika na Poljskem in pri nas. Ugotovili smo, da tudi pri njih, tako kot pri nas, pojavljajo podobne težave. Tudi pri njih se pojavlja problem viškov in pritiski na delavca. Kot gostitelji so se zelo izkazali. Čeprav ne razumemo dobro njihovega jezika, se oni vedno potrudijo, da bi navezali pristen stik s tabo. To se je še posebej pokazalo, ko smo imeli malo prostega časa in smo lahko malo nazdravili. Srečanje mi bo ostalo v lepem spominu.

Uvodno besedilo: Damjan Dretar
Foto: Stanko Jezovšek in Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.