Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Glasilo Prometnik 109

25. avgusta, 2016

Uvodnik

Ko bo 109. številka Prometnika zagledala luč sveta, se bo počasi iztekal čas počitnic in dopustov. To je čas, ki se ga odrasli in otroci veselimo, ga težko pričakujemo in je povezan z našimi številnimi željami in tudi morda hrepenenji. V tem obdobju smo vsi nekako potrebni počitka in odmora, da si naberemo novih moči in energije za delo in sobivanje naprej. Zato upam, da ste tega bili deležni tudi vi, drage bralke in bralci. Seveda je začetek dela in šole po dopustih in počitnicah vedno malo težak, vendar naj bo napolnjen z hvaležnostjo, da smo, da imamo delo in priložnost prispevati svoj delež bližnjim in družbi, okolju, kjer delujemo in smo. In pravijo, če se ena stvar ne konča, se druga ne more začeti. In ker smo ljudje v osnovi radoživi, raziskovalni in željni novih izkušenj, je vse, kar je pred nami, lahko izziv.
Sicer pa se bomo v pričujoči številki bolj ukvarjali s tistim, kar je bilo v preteklih mesecih za nami. Da sta železnica in naš sindikat živa in da se nenehno vrtita, potrjuje tudi dejstvo, da se je tudi v preteklih poletnih mesecih (ko vse bolj »počiva«) nabralo kar nekaj dogodkov in novic, ki bi jih želeli podeliti z vami.
In še eno novost prinaša ta številka, opremljena je s številko ISSN. To pomeni, da bo nekaj izvodov romalo v NUK (Narodna univerzitetna knjižnica). Na osnovi številke ISSN si boste glasilo lahko naročili – sposodili v katerikoli knjižnici v Sloveniji.
Osrednji sindikalni družabni dogodek je bilo tradicionalno srečanje naših članic in članov na Rogli, tokrat v družbi kar štirih sindikatov. O tem dogodku poročamo kar na široko v besedi, sliki in izjavah nekaterih udeležencev.
V začetku junija je minilo 170 let od prihoda prvega vlaka v Slovenijo.  Tega dogodka seveda nismo spregledali. Letos je bil povezan s tradicionalno slovesnostjo podelitve ur in plaket vsem tistim, ki že 30 let zvesto delajo na železnici. Nekateri so svoje občutke podelili tudi z nami.
Sredi julija pa je bila 110. obletnica otvoritve goriške proge, ki povezuje Gorenjsko s Primorsko. Obiskali smo del postaj te proge, na zgodovinskih straneh pa opisujemo najpomembnejši objekt  proge – Bohinjski predor.
Na istih straneh predstavljamo vlogo in pomen, ki so ga predvsem v preteklosti na železnici imeli tako imenovani žicevodi. Posredno je z žicevodi povezano tudi delovno mesto, ki ga tokrat predstavljamo: čuvaj nivojskega prehoda.
Predstavljamo naš partnerski Sindikat vzdrževalcev Slovenskih železnic in njegovega novega predsednika Bojana Gajška. V intervjuju se nam predstavi predsednik Sveta delavcev v infrastrukturi Nikola Kneževič.

Prometnik 109

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.