Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Izlet na Goli otok

16. oktobra, 2014

V soboto, 13. septembra 2014, smo člani SŽPS OO Celje organizirali izlet na Goli otok. Tokrat je bilo zanimanje izjemno, saj se je želelo udeležiti izleta več ko 61 udeležencev, to je več kot je bilo prostora na avtobusu.

Iz Celja smo se odpravili v zgodnji jutranji uri. Vsi smo bili nekoliko zaskrbljeni zaradi slabega vremena. Na poti nas je spremljal dež. Iz različnih krajev po Sloveniji so poročali o poplavah ali plazovih. No, tokrat smo imeli srečo z vremenom. Ko smo se tik ob meji ustavili na jutranji, kavici je prenehalo deževati in vsi smo si oddahnili.

Po prihodu v mesto Krk smo se vkrcali na ladjo in nadaljevali mirno plovbo do Golega otoka. Po otoku nas je popeljal lokalni vodič. Predstavil nam je številne podrobnosti iz obdobja med letom 1948 in 1956, ko so na Golem otoku bili zaprti politični zaporniki. Po nekaterih podatkih je v tem času bilo zaprtih šestnajst tisoč političnih zapornikov. S svojimi osebnimi doživetji, kot zapornika, sta nam ta čas opisala tudi Radovan Hrast in Avgust Korošec, ki sta bila zaprta med prvimi.

Po letu 1956 je bil na tej lokaciji zapor za hujše oblike kaznivih dejanj. Zapor je prenehal delovati leta1988.

Žal večina objektov na otoku propada. Očitno ni politične volje, da bi se to uredilo in turistom bolje prikazalo težko obdobje zgodovine.

V popoldanskih urah smo lepo sončno vreme izkoristili še za kopanje. Dobrega razpoloženja v povratku nam ni skazil niti dež, ki nas je pričakal nekaj pred mejo.

Edvard Kostić

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.