Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Elektrifikacija proge Pragersko – Ormož – Hodoš

18. novembra, 2013

V letu 2001 je bila odprta in predana v promet nova proga Murska Sobota – Hodoš. S tem je Slovenija dobila  neposredno  železniško povezavo z Madžarsko. Proga je enotirna in neelektrificirana.

Potem, ko so Madžari svoj del elektrificirali, je bila ta potreba še toliko bolj aktualna tudi na slovenski strani. Letos se je v tej smeri začelo premikati.

Trenutno poteka projekt postavitev temeljev in  drogov vozne mreže in postavitev protihrupnih ograj. Ta projekt se je začel v januarju 2013. Rok za dokončanje drogov je oktober 2014, za postavitev protihrupnih ograj pa april 2015.  Glavni izvajalec del je ŽGP.

Z deli se je začelo na odseku Pragersko- Kidričevo in na tem odseku so več ali manj dela končana. Naslednji odsek je bil Murska Sobota – Hodoš in tam so dela končana 75%. Od postaj so dela končana na postaji Kidričevo in na izogibališču Dankovci. Sedaj potekajo dela na odseku proge v Moškanjcih in na odseku Ljutomer – Lipovci, kjer sočasno poteka obnova proge. Dela potekajo ob izvajanju prometa, le da vlaki vozijo mimo delovišča z zmanjšano hitrostjo (počasne vožnje). Kjer pa ni cestnega dostopa do delovišča,  je  potrebna zapora. Ob vikendih so trenutne dnevne zapore Ljutomer – Ivanjkovci  in  se dela tudi v teh terminih.

Prav tako poteka obsežen remont na postaji Ljutomer.  Gradi se podhod in  nov peron. Potrebno je bilo izgraditi  tir številka 1.  Sedaj, v času remonta, je postavljen začasni leseni peron med tiroma 3 in 4.

Na postajališču Ljutomer mesto se prav tako gradi novi peron in je zato na drugi strani potnega prehoda, v smeri Ljutomera, zgrajen začasni peron. Ljutomer mesto je glede potniškega prometa (število potnikov) bolj obremenjeno – frekvenčno kot sama postaja Ljutomer.

Miran Prnaver

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.