Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

PROMETNIK št. 129

8. decembra, 2023

Vstopamo v mesec december, zadnji mesec v letu. Za marsikoga najlepši mesec, mesec pričakovanj, mesec praznovanj. Pa tudi mesec, ko se zazremo v odhajajoče leto in si želimo, da bi bilo bližajoče se novo leto tisto, v katerem bi lepo in dobro postalo še lepše in boljše ter da bi se slabše stvari obrnile na bolje.

Kljub vsemu, kar se vam bo dogajalo v decembru, upam, da boste našli čas in željo, da pogledate, prelistate, preberete ali pokomentirate novo številko našega glasila.

Tokrat se je nabralo obilo novic in člankov, celo toliko, da smo jih nekaj morali prestaviti v naslednjo številko. Precej prostora namenjamo katastrofalnim poplavam, ki so v začetku avgusta močno ohromile tudi železniški promet.

V osrednjem intervjuju je z nami direktorica potniškega prometa. Veliko je bilo potrebno povprašati in v odgovorih boste, verjamem, izvedeli stvari, ki vas zanimajo.

Pišemo o nekaterih remontih, ki se trenutno dogajajo na naših postajah in progah. To otežuje delo zaposlenim, kot seveda tudi marsikdaj zaradi zamud razjezi potnike. Smo tudi kritični (prispevek o remontu postaje Pragersko), ko menimo, da bi se zadevam dalo streči tudi drugače (beri bolje).

Od postaj smo tokrat obiskali tri na Bohinjski (Goriški) progi. Proga je speljana po čudovitem predelu naše dežele in ima še številne priložnosti, tako na področju prometa kot turizma.

Na žalost v tej številki v rubriki V spomin pišemo kar o dveh naših aktivnih članih, ki sta nas zapustila.

Boste pa lahko v sliki in besedi pogledali kar precej člankov, ki pripovedujejo o družabnih srečanjih, izletih, piknikih …, ki so jih organizirale naše območne organizacije.

Seveda to še ni vse. Ko boste začeli listati Prometnika, boste našli še marsikaj.

Naj na koncu uvodnika podelim z vami nekaj zelo resničnih misli, ki so mi padle v oči na facebooku. Morda na prvi pogled ni to ravno najbolj primerno voščilo, želja ob koncu leta. Po drugi strani pa nam sporoča tisto, zaradi česar bi bili boljši, srečnejši in svet bolj prijazen.

In česa si lahko želimo še več v letu, ki prihaja?
»Prišli smo nagi. Odšli bomo nagi.
Prišli smo šibki. Odšli bomo šibki.
Prišli smo brez dobrin in denarja. Odšli bomo brez dobrin in denarja.
Naše prvo umivanje? Nekdo nas je umil.
Naše zadnje umivanje? Nekdo nas bo umil.
Takšno je pač življenje!

Zakaj toliko zlobe? Zakaj toliko nevoščljivosti? Zakaj toliko sovraštva? Zakaj toliko egoizma?
Bodimo prijazni do vseh! Počnimo dobre stvari! Naš čas na Zemlji je omejen.
Ne izgubljajmo ga za nepotrebne stvari!«

Miran Prnaver, glavni urednik

 

Glasilo Sindikata železniškega prometa Slovenije – november 2023 lahko prelistate v e-obliki preko spodnje povezave:

PROMETNIK št. 129

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.