Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

PROMETNIK 127

2. aprila, 2023

V 29. letu izhajanja našega in vašega glasila Prometnik prihaja med vas letošnja prva številka. Od zadnje se je nabralo kar precej novic in dogodkov. Upam, da je večina njih predstavljena v notranjosti glasila.

Konec leta je bilo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani vseslovensko srečanje železničarjev in upokojencev. Bili smo tam in nekatere udeležence vprašali o njihovih občutkih. Spremljali smo prav posebno nesrečo na postaji Zidani Most in remont postaje Zagorje. Zaključujemo predstavitev naših mejnih postaj s še zadnjimi tremi postajami. Predstavljamo delovno mesto konstruktorja voznega reda in se pogovarjamo s predsednikom partnerskega sindikata SVSŽ. Pišemo o mednarodnem sodelovanju, ponovoletnem srečanju s hrvaškimi kolegi in 20. obletnici srbskega sindikata. Po treh letih smo v besedi in sliki na izletu za naše članice ob njihovem prazniku. In še kar nekaj drugih člankov boste našli.

Tokrat bi rad podelil z vami zgodbo, ki ni v ponos našemu poklicu. A na žalost, tudi to je življenje in ljudje smo zelo različni. Podatki so preverjeni, ne bom pa omenjal krajev in imen. Poduk naj bo vsebina.
S postaje A so poklicali na postajo B in prosili, ali bi lahko imel vlak X na postaji B zvezo z vlakom Y na istem peronu, ker je na vlaku X mlada mamica z otrokom in vozičkom in mora na postaji B prestopiti na vlak Y. Postaja B namreč nima dvigala za prehod z enega perona na drugega. Prometnik postavljalec 1 na postaji B je seveda postaji A to z veseljem obljubil.

Ko je bilo potrebno vlaku X na postaji B postaviti vozno pot, pa je notranji prometnik 2 postaje B (ki je, mimogrede, poslušal pogovor postaje A in prometnika 1) zahteval postavitev vozne poti vlaku X na drugi peron kot vlaku Y. Prometnik 1 je ugovarjal in prosil prometnika 2, naj pripelje vlaka X in Y na isti peron, kot je bilo dogovorjeno. Prometna situacija je takšno kombinacijo omogočala.

A prometnik 2 je dejal, da ima mamica dovolj časa za prestop. Halo….!!!! Z majhnim otrokom in vozičkom in, mimogrede, takrat je močno deževalo! Kako je potnica prišla na drugi peron, ne vem. A verjetno je kdo od potnikov opazil njeno stisko in ji pomagal prenesti voziček po stopnicah in v podhodu na drugi peron. Sama otroka in voziček nikakor ni mogla spraviti na drugi peron. Kako se je mlada mamica počutila in kakšen užitek je ob tem imel prometnik 2 postaje B, pa si ne znam predstavljati.

Pravijo, da več prejmeš nazaj v takšni ali drugačni obliki, če veliko dobrega daš, narediš. Morda bo to nekoč spoznal tudi prometnik 2.

(P.S.: Sreča v nesreči je, da prometnik 2 ni član našega sindikata.)

Veliko dobrih dejanj in lepih trenutkov vam želim.

Miran Prnaver, glavni urednik

 

PROMETNIK 127

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.