Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

PROMETNIK 126

24. novembra, 2022

V jesenskem času, ko se dnevi krajšajo in so večeri daljši, prihaja med vas nova številka našega in vašega glasila Prometnik.

Tokrat pišemo o podelitvi priznanj za 30 let zvestobe železnicam, prireditev je bila ob dnevu železničarjev, po dveh letih zopet v »živo«. Nekaj jubilantov bo podelilo svoje občutke o tem dogodku. Imamo prenovljeno spletno stran, na kratko jo predstavljamo. V besedi in sliki smo bili  na InnoTrans, to je vodilni mednarodni sejem transportne tehnologije, ki poteka vsaki dve leti v Berlinu.

Na SŽ potekajo številne obnove in remonti; kakšna je videti postaja Laško po posodobitvi, tudi lahko preberete.

Predstavljamo Društvo upokojencev SŽ. Svoje poglede na vodenje OO SUŽ nam predstavi njihov novi predsednik.

V intervjuju se pogovarjamo s priljubljeno TV voditeljico Bernardo Žarn, ki veliko sodeluje s Slovenskimi železnicami.

Od mejnih postaj smo obiskali Podgorje in Ilirsko Bistrico, izvedeli boste tudi, kakšen je poklic in delo sprevodnika.

V vsaki številki predstavimo enega od naših OO, prišli smo do konca. Kot zadnji se predstavlja OO Zidani Most.

Rubrika »malo zgodovine« prinaša 1. del pripovedi o življenju in delu nadvse predanega železničarja, ki je dočakal skoraj 100 let. Pišemo tudi o tem, kakšne razglednice, ki so bile povezane z železnico, so se pošiljale okoli leta 1900.

Na temo druženja in srečanj je kar obilo člankov, kar je zelo lepo in pohvalno, saj v preteklih dveh letih o tem skoraj nismo mogli pisati. Pa to še ni vse, kar boste našli v tej številki!

Da živimo v težkih, drugačnih, zahtevnih in tudi čudnih časih, se verjetno strinjamo vsi. Marsikaj, kar je do sedaj veljalo v družbi za trdno, se ruši. Če se neka stvar ne konča, se druga ne more začeti. A vsi se sprememb vsaj potihoma bojimo, tudi če so na dolgi rok dobre. In ko se staro ruši, novega pa še ni, se lahko zgodi marsikaj. Kot na primer, da je bila spomladi sprejeta novela zakona o dohodnini, ki je prinesla dvig splošne davčne olajšave in s tem višanje neto plač vse do leta 2025. Nekako še razumem, da nova oblast po volitvah želi to spremeniti in urediti »po svoje«. Ne razumem pa, da del največjih sindikatov v državi (hvala Bogu, naši – železničarski niso bili zraven) podpira namero, da se neto plače zaposlenim ne zvišajo na osnovi dviga splošne davčne osnove. Vse se očitno dela na kratki rok, za potrebe dnevne politike.

Naša življenja pa niso na kratki rok, ampak so vse od rojstva (spočetja) do smrti. In vredno je delati na dolgi rok.

Želim vam lep in tudi dolg preostanek te življenjske poti in če se da, naj vam delček te poti polepša tudi listanje in branje glasila Prometnik. Srečno.

Miran Prnaver, glavni urednik

PROMETNIK 126

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.