Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Mednarodno srečanje sindikatov MOSTAR 2019

23. oktobra, 2019

Na povabilo Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture ŽFBiH smo se od 13. do 15. oktobra četverica članov SŽPS udeležili mednarodnega srečanja sindikatov. Srečanja so se poleg domačinov in nas udeležili še kolegi sindikatov iz Poljske, Srbije, Črne gore in Hrvaške.

Srečanje je bilo dobro organizirano, saj so bili organizatorji zelo prijazni in gostoljubni. Uradni del je potekal ob izmenjavi mnenj in izkušenj delovanja sindikatov v posameznih državah, ki so bile prisotne. Opaziti je bilo, da imamo v Sloveniji zadeve na sindikalnem področju dokaj dobro urejene.

Poleg uradnega dela je bil organiziran še izlet v Međugorje, omemba te župnije izhaja iz leta 1599. V župniji so se leta 1981 začela Marijina prikazovanja in so tekom let prerasla v mednarodni fenomen. Kraj se je v treh desetletjih razvil v pravo romarsko središče z obiski vernikov s celega sveta.

Ogledali smo si tudi manastir Žitomislić, katerega dovoljenje za gradnjo cerkve je bilo izdano leta 1566. Leta 1941 je bil manastir v požaru uničen, leta 1992 je bil do temeljev porušen. Med leti 2003 in 2005 je bil manastir ponovno zgrajen v prvotni obliki.

Da pa smo spoznali, kako poteka muslimanski klic k obvezni molitvi oziroma v arabščini Adhan, kar pomeni informacija – razsvetljenje, so poskrbeli organizatorji z namestitvijo tik ob minaretu ene od džamij v Mostarju.

Na koncu še zahvala organizatorju in pa seveda Ivanu, Borutu in Miranu za tri prekrasne dneve, preživete v Bosni in Hercegovini, katerih ne bi bilo brez najboljšega sindikata.

Besedilo: Karel Muster
Foto: Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.