Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 116

19. decembra, 2018

Leto 2018 se počasi, a vztrajno izteka. Dogajanje na sindikalni sceni na železnici je bilo zelo razburkano in na trenutke zelo napeto. Če bi kdo v začetku leta napovedal, kaj vse se bo dogajalo, si verjetno nihče ne bi upal staviti, da se bo to res zgodilo. Pa se je. V »vojni« sindikatov je ena stran izgubila tretjino svojih »vojakov«. Generalom so padale glave, nekateri, do včeraj nepremagljivi, so sami zapustili bojišče in odšli iz sistema. Spet drugim vodilnim so čine odnesli sklepi svetov delavcev in odločbe poslovodstva SŽ. Nekateri od teh so po svoji nepremišljenosti pristali na meji med podjetjem in cesto. In še eno nadvse žalostno dejstvo je spremljalo to »vojno«. Ko se je razvnela bitka, so generala šibkejše strani prvi zapuščali in metali puško v koruzo prav tisti, ki jim je general v preteklosti naredil, dal največ uslug in koristi. Pravijo: »Če imaš take prijatelje, ne potrebuješ sovražnikov.«

SŽPS je v preteklih letih kljub vsem napadom ostal zaradi načelnosti in pokončne drže svojih članic in članov ter njihovega vodstva. In kje je vloga našega sindikata v spremenjenih okoliščinah danes? V prej opisanih dogajanjih lahko vidimo, da nobena, na videz še tako trdna stvar na tem svetu, v resnici ni tako trdna in predvsem ne večna. Naučiti se moramo, da se pošteno delo in načelnost splača. In naučiti se moramo, da nas le jasna drža, ki smo jo imeli v preteklosti, lahko ohranja pri življenju tudi v prihodnosti. Tako bomo prepoznavni in drugačni v tej pisani mavrici sindikatov na SŽ.

Pred Vami je nova, bogata številka glasila Prometnik. Na številnih progah potekajo remonti, obiskali smo tri (Rimske Toplice–Celje, Pesnica–Šentilj in Kočevsko progo). V intervjujih se nam predstavita predsednik Sindikata progovnih prometnikov Slovenije in član sveta delavcev v potniškem prometu. Poročamo o dodatku, ki ga prejmejo prometniki, ki delajo na mejnih postajah. Predstavljamo OO SŽPS Ljubljana. Izvedeli boste, kako težko in zahtevno delo je delo progarja na naših progah.

V pozno poletnih in jesenskih mesecih smo bili gostje številnih tradicionalnih mednarodnih srečanj sindikatov. Pišemo o srečanju na Hrvaškem in v Črni gori. Žal pa nihče od udeležencev srečanj v Srbiji ter Bosni in Hercegovini ni pripravil članka o teh dogodkih.

Na zgodovinskih straneh predstavljamo našega nekdanjega podpredsednika sindikata, nadaljujemo članek o tem, kaj je nekoč pomenil prometnik in predstavljamo Morsejev telegraf.

Še kar nekaj člankov je na temo srečanj in izletov (pohod na Triglav, izleti OO-jev, barkolana, martinovanje …). Upam, da je teh nekaj uvodnih podatkov o vsebini nove številke dovolj privlačnih, da boste z veseljem pogledali v notranjost glasila.

V imenu vseh sodelavcev, ki pripravljamo Prometnika, in seveda v svojem imenu Vam želim blagoslovljene božične praznike! S ponosom in hvaležnostjo praznujmo tudi dan samostojnosti in enotnosti!

Naj vam leto 2019 prinese čim več srečanj z ljudmi, ki so vam dragi in pomembni v vašem življenju, ki vam bodo prinašali srečo, zadovoljstvo in hvaležnost. In naj vam leto 2019 prinese čim več dogodkov in stvari, ki vas bodo notranje bogatili. Naj bo leto 2019 leto, ki se ga boste z veseljem spominjali!

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik 116

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.