Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 113

19. decembra, 2017

Prejšnja številka glasila Prometnik je bila najbolj obsežna v svoji zgodovini. Tokratna bo nekoliko tanjša, saj se moramo držati finančnih okvirov, ki so predvideni za to. Tako kot vsepovsod, tudi tukaj »šefi pritiskajo« in želijo čim več za čim manj denarja.
O tem, da pa je poklic prometnika še vedno spoštovan in cenjen, sem se prepričal pred kratkim, ko sem si ogledal film Rudar, ki govori o odkrivanju temačne strani naše zgodovine, ki se je po vojni zgodila v rudniku Huda jama. Glavna oseba filma (ki je narejen po resničnih dogodkih) rudar dobi nalogo, da odkrije, kaj je v Hudi jami. Očitno vzame nalogo »preveč resno«, saj na osnovi svojih osebnih izkušenj iz rodne Srebrenice želi izvedeti pravo resnico tudi o Hudi jami. Zaradi tega mu vsi (razen družine in nekaterih domačinov) obračajo hrbet. In nekaj scen je posnetih na postaji Zidani Most. Ko pride z vlaka in ko iz tega vlaka stopajo tudi ostali rudarji (tako je narejena scena), ga vsi zapuščajo. Na peronu ostane sam z ženo. K njemu pristopi zunanji prometnik in ga vpraša, ali je on »Rudar«. Ko mu prikima, mu prometnik brez besed seže v roko. V znak spoštovanja, sočutja in podpore. Res lepa scena. In lepo, da ima naše glasilo tako ime.
In kaj vse najdemo v notranjosti te številke? Poročamo o novih članskih izkaznicah in o reševanju problematike odmora med delom. Predstavljamo poklic dispečerja PO I in območni odbor SŽPS Jesenice.
Ob petdesetletnici koprske proge smo se zapeljali po njej in ugotovili, kako nujno potreben je drugi tir. Pri sosedih Avstrijcih smo si v Pliberku ogledali remont na stranski progi.
Bili smo na srečanju sindikatov v Bosni in na Hrvaškem. V intervjuju se nam predstavi predsednik SVŽI Roman Jakopič. Na zgodovinskih straneh bomo izvedeli, kdo je »prababica« parnih lokomotiv in kako se je gradil mariborski železniški most. In še kar nekaj drugih člankov, predvsem o družabnem dogajanju med našimi članicami in člani. Upam, da bo precej prijetnega branja za praznične dni.
V teh prazničnih dneh in v celotnem letu 2018 Vam v imenu vseh sodelavcev glasila in seveda v svojem imenu želim obilo lepega in dobrega. Želim Vam, da počnete in doživite stvari, ki so dobre in prave, in ne tiste, ki so samo moderne in všečne, ker to ne gre vedno skupaj. Želim, da Vam v odnosih z bližnjimi uspe čim večkrat odnose graditi s pogledi v oči in obraze in ne le preko ekranov in monitorjev. Ljudje potrebujemo pravo človeško bližino in toplino. Naj je bo obilo v letu, ki prihaja. Srečno.

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik_113

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.