Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Glasilo Prometnik 111

18. aprila, 2017

Pred kratkim sem se pogovarjal s prijateljem, ki deluje kot duhovnik in profesor med koroškimi Slovenci v Celovcu. Ogromno svojega časa in energije posveča tudi tistim, ki so najbolj potrebni pomoči in živijo v neizmerni revščini v Etiopiji. Posredoval mi je nekaj osupljivih podatkov. Na svetu se pridela hrane za 12 milijard ljudi, nas pa je 7,15 milijarde. To pomeni, da imamo na svetu tretjino hrane preveč, po drugi strani pa so strašljivi podatki o umrljivosti zaradi lakote. Natančne podatke je sicer težko dobiti, pa vendar naj bi na dan umrlo 24 000 tisoč ljudi zaradi pomanjkanja hrane in v najrevnejših državah vsakih 5 sekund umre en otrok zaradi lakote. In še en pomemben podatek, obrok hrane v Etiopiji stane med 7 in 9 centov našega denarja. Res narobe svet.
Imamo veliko srečo, da živimo v okolju, kjer se tako hude krivice in trpljenje ne dogajata. Res pa je, da tudi male krivice bolijo in vsaka zdrava družba se mora proti temu odločno boriti. Zato je tudi vloga našega sindikata v tem smislu zelo pomembna in potrebna.
V novi številki Prometnika vas zopet čaka obilica člankov in fotografij. Sprehodili se bomo po preteklosti in med drugim pišemo o zapornicah nekoč, obiskali smo Rogatec in dva nekdanja šefa postaj, v Celju pa je bil prav tako nadvse zanimiv sogovornik dolgoletni šef tehnične službe za SV naprave na štajerskem koncu. Obudili bomo spomine na Božičkov vlak, ki je znova prisopihal na Koroško. V sliki in besedi smo bili skupaj z našimi članicami ob njihovem prazniku. Nekaj besede bo tudi o pomenu in vlogi reformacije za Slovence, saj letos mineva 500 let od njenega začetka.
Verjamem, da Vas bo pritegnil še en naš sogovornik v tej številki, in sicer vodja Muzeja Južne železnice v Šentjurju.
Od aktualnih zadev med drugim pišemo o protestu in naporih za pravično poklicno pokojnino in o tem, kaj nam bo prinesel pred kratkim začeti remont proge Zidani Most-Celje.
Pogledali smo si belokranjsko progo, predstavlja se nam OO Postojna in spoznali bomo delo na potniški blagajni v Celju.
Vse to in še kar nekaj drugih člankov vam prinaša nova številka Prometnika.
To je 111. številka po vrsti. Na številko 111 lahko gledamo kot na pomembno angelsko število, ki prinaša zelo pozitivna sporočila. Lahko pa številko 111 vidimo kot negativno, kot število, ki je sestavljeno iz treh enic. In ta, vsaj v našem šolskem sistemu in redovalnicah, ni ravno pozitivna.
Želim Vam seveda, da v tej številki, v tem glasilu in nasploh v življenju najdete pozitivno plat. Ta vedno obstaja, le včasih se nam hoče skriti, in to le zato, da je življenje pestrejše in zanimivejše. Vse dobro želim.
Miran Prnaver, glavni urednik
Prometnik 111

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.