Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Glasilo Prometnik 108

20. aprila, 2016

Uvodnik

Naše glasilo s to številko stopa v 22. leto svojega življenja. Smo le malo mlajši kot naša država Slovenija, ki letos praznuje svoj srebrni jubilej. Tudi v tej številki bomo poskušali v besedi in sliki predstaviti aktivnosti, več ali manj pomembne teme in vsebine, ki so nas spremljale v preteklih mesecih. Konec preteklega leta so številni naši člani izpolnili pogoje, ki so  jih na osnovi sporazuma –dogovora s poslovodstvom SŽ dosegli sindikati. Ti zaposleni so pod zelo ugodnimi pogoji odšli v zasluženi pokoj ali na »čakanja« nanj. Iz nekaterih OO (Koper, Postojna, Jesenice, Celje in Zidani Most) bomo na kratko te naše »bivše« sodelavce predstavili.
Od lanskega leta celotno Evropo in seveda tudi Slovenijo tako in drugače pretresa begunska kriza. V to je zelo vpeta tudi železnica. Obiskali smo področje mejne postaje Dobova, kjer je velika večina beguncev vstopila v našo državo, in postajo Šentilj, kjer jih veliko zapušča Slovenijo, in se prepričali o dogajanju in pogojih zaposlenih na teh območjih.
Svet delavcev infrastrukture zaseda, po lanskih nadvse uspešnih volitvah za naš sindikat, v novi sestavi. V intervjuju predstavljamo enega izmed novih članov. Pogovarjali smo se tudi s predsednikom Sindikata uslužbencev železnice, predstavlja pa se nam tudi urednik fotografije v našem glasilu, tokrat seveda predvsem v luči, ko ima v roki fotoaparat.
Sindikat  je izboril, da dobijo zaposleni, ki uporabljajo uniformo, tudi dodatek za pranje in čiščenje  svojih službenih srajc.  Opozarjamo na pomanjkljivosti pri remontu proge Dolga Gora–Poljčane in na težave v potniški blagajni Zidani Most.
Mesec marec ima na koledarju zapisana kar dva praznika, posvečena ženam, ženskam in materam. V članku boste lahko prebrali o izvoru, pomenu in vlogi obeh praznikov v zgodovini in danes.  Pišemo pa tudi, kako so te letošnje praznike praznovale naše članice na svojem tradicionalnem srečanju -izletu.
V zgodovinskem delu predstavljamo likovne signale in zgodovino postaje Pragersko, na aktualnem delu pa predstavljamo vzdrževalce TK naprav in delovne invalide.
V tej številki začenjamo predstavljati tudi poklice, ki  jih opravljajo naše članice in člani. Bili smo na Dolenjskem in si ogledali poklic kretnika.
Žal smo v letošnjem letu izgubili našega  upokojenega člana glavnega odbora. Spominjamo se ga s  hvaležnostjo!
Ta številka prinaša tudi dve nadaljevanji člankov iz zadnje izdaje. Verjamem, da bo zanimivo nadaljevanje branja o nekdanji progi Porečanki in o specialnem vlaku, ki je vozil po naših tirih v nekdanji Jugoslaviji – Modrem vlaku.
Zadnja stran prinaša vabilo na naše tradicionalno srečanje na Rogli v mesecu juniju. Še kar nekaj drugih člankov boste našli v notranjosti glasila. Lepo povabljeni k ogledu in branju. Če pa se Vam porodi kakšna ideja, o čem bi še lahko pisali, bomo vedno veseli novih idej in predlogov. Še bolje pa bo, če boste sami sedli za računalnik in nam napisali, poslali članek, ki sem vam bo zdel zanimiv in primeren za naše članice in člane ter za vse bralce glasila Prometnik.

Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik 108

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.