Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Sveta maša za železničarje

28. novembra, 2013

Na pobudo župnika Janeza Furmana sta župniji Loka pri Zidanem Mostu in  Marija Širje -Zidani Most v soboto, 23. novembra, organizirali Sveto mašo za pokojne in žive železničarje. Kot je dejal župnik Furman, je kmalu potem, ko je prišel v te kraje službovat, začutil, kako je beseda železničar tu spoštljiva in kako ponosni so tisti, ki to delo opravljajo. Tako se mu je porodila ideja za ta dogodek. Že prejšnjega večera je bila v čakalnici postajališča Loka odprta razstava Železničar – poklic, vreden svojega zavetnika. Razstava prikazuje dobršen del zgodovine in opreme železnice ter železničarjev. Prav poseben čar razstavi daje obsežna maketa železnice, dolgotrajno in natančno delo strojevodje Ivana Puca. Razstavo je pripravila Annemaria Culleto,  odprl pa jo je nekdanji prometni minister, dr. Patrick Vlačič. V zanimivem kulturnem programu je delo železničarjev, predvsem strojevodij predstavil upokojeni strojevodja Janko Pinosa, ki je nekoč vozil vlake vse do Beograda in Splita.

Od petka naprej je bila na ogled v kapeli sv. Frančiška Ksaverija v Loki tudi fotografska razstava z  motivi Loke in železnice. Njen avtor je Bojan Dremelj, domačin in železničar.

Sobotno popoldne, ko je bila osrednja prireditev, je  bilo deževno. Zato smo bili zelo hvaležni organizatorju, da je bil na osrednjem prostoru postavljen velik šotor.

Sveto mašo je ob somaševanju treh duhovnikov vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Poleg domačih pevcev je sodelovala še godba Slovenskih železnic. Na oltarju ob škofu pa sta stala dva prometnika z rdečima kapama. Škof je poudaril pomembnost železnic in železniškega poklica, ki so ga imeli v preteklosti in ga imajo še danes. In da je bila sobotna Sveta maša lepa priložnost za zahvalo, kot tudi prošnja za Božje varstvo še v prihodnje. Pri Sveti maši sta bila prisotna tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes in sevniški župan Srečko Ocvirk. Po končanem obredu je sledil še bogat kulturni program. V tem delu so se nam pridružili minister za infrastrukturo in okolje  Samo Omerzel in poslanca iz laškega ter sevniškega okraja ter župan Trbovelj in podžupan Radeč. V kulturnem programu, ki ga je  povezoval Tomaž Potočnik, so nastopili članice in člani Godbe Slovenskih železnic pod vodstvom dirigenta Francija Lipovška,  otroški pevski zborček Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, Podružnične osnovne šole v Loki, pevka Jasna Kapun, mladinska pevska skupina Čileks iz Laškega in mladi folkloristi Blaž Jurko z Razborja.

Pozdravne nagovore sta  imela minister in generalni direktor. Še v času priprave na praznovanje se je porodila ideja, da bi tako kot drugi stanovi (gasilci – sv. Florjan,  rudarji – sv. Barbara, šoferji – sv. Krištof …) dobili tudi železničarji svojega zavetnika. Župnik Janez Furman je za izhodišče pogovora na to temo predlagal, da bi to lahko bil zelo priljubljen italijanski železničar Pij Pavel Perazza. In v čem bi bil lahko Pij Pavel Perazza soroden slovenskim železničarjem? Rodil se je leta 1846, ko je v naše kraje prišla železnica in prvi vlak, umrl pa je 22. novembra leta 1911. Prva sveta maša za železničarje in za vse tiste, ki so s svojim delom, poklicem in življenjem vezani na »ajzenponarske« dejavnosti  v Sloveniji, se je zgodila le dan po obletnici njegove smrti.

Priprave na prireditev in same slovesnosti so močno povezali obe župniji : Loko pri Zidanem Mostu  in Marija Širje- Zidani Most.  Številni farani obeh župnij so se  zelo dejavno vključili  v organizacijo, sodelovali  so na prireditvah ter tako dali praznovanju še poseben pečat.

Besedilo: Miran Prnaver

Fotografije: Urban Culleto in Bojan Dremelj

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.