Poplave prizadele tudi železnico

Obsežno deževje je dne 05.11.2012 povzročilo predvsem na severovzhodnem delu Slovenije precej škode. Obsežne padavine so povzročile velike pretoke rek. Reka Drava je dosegla absolutni rekord v pretoku. Ostale reke na Štajerskem, pa so se marsikje temu približale. Velike količine dežja, ki je padel že na tako razmočena tla, je ovire v železniškem prometu povzročil  po celotni Sloveniji. Sprožili so se posamezni plazovi, podirala so se drevesa na progo, poplavilo je progo. Svoje so prispevali tudi manjši pritoki in hudourniki, ki so lokalno povzročali večjo škodo.

Najdaljša prekinitev prometa se je zgodila na progi Celje – Velenje. Težave je  povzročala reka Paka in hudourniški prilivi. Med postajama Šmartno ob Paki in Šoštanj je bila proga zaprta več kod dva dni, zapora je trajala od 05.11.2012  od 11.35 do 07.11.20112 ob 14.15 ure. Prvi dan je bilo poplavljeno tako obsežno območje,  da ni bilo mogoče organizirati niti nadomestnega avtobusnega prometa. Na odseku proge je reka spodjedla brežino  v dolžini 25 metrov in skoraj spodkopala progo. Brežina je bila v tako slabem stanju, daj je bilo potrebno, na tem odseku proge, zamakniti progo za približno en meter.

Zapora proge je bila uvedena tudi na progi Maribor – Prevalje, med postajama Ruše in Ruta zaradi plazu in je trajala več kot ena dan.

V galeriji si oglejte fotografije iz cele Slovenije.

Edvard Kostić