Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

Logo
Dobrodošli na spletni strani Sindikata železniškega prometa Slovenije. Spletna stran je namenjena sprotnemu obveščanju naših članic in članov, vseh zaposlenih v podjetju Slovenske železnice d.o.o, hčerinskih podjetjih in drugih podjetjih ter širše slovenske javnosti o dogajanjih tako v sindikatu kot tudi znotraj slovenskih železnic.

Pristopna izjavaOstali obrazci

Otvoritev razstave »125 let železnice v Lendavi«

Otvoritev razstave »125 let železnice v Lendavi«

Galerija-Muzej Lendava vsako leto na že tradicionalni prireditvi Bogračfest pripravi razstavo na določeno temo. Letos so se odločili, da pozornost namenijo železniški povezavi skozi Lendavo. Tako so z razstavo »125 let železnice v Lendavi« opozorili na zelo pomemben mejnik, ki je dal kraju novo povezavo v svet – železno cesto. Ker v Galeriji-Muzeju Lendava nimajo gradiva, ki se nanaša na temo razstave, so k sodelovanju povabili LINDVA Društvo zbirateljev Pomurja in še nekaj ostalih posameznikov in raziskovalcev železniške dediščine. Glavni avtor razstave je dr. Lendvai Kepe Zoltan, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava. Avtorju pa so s svojim gradivom pomagali naslednji razstavljalci: dr. Tadej Brate, Franc Koren, Jože Kovač, Dragomir Pavlovič, Anej in Mitja Vaupotič, Vida Istvan in Leo Roudi. Razstava se nahaja v depandansi Galerije-Muzeja Lendava v Muzeju meščanstva na Glavni ulici 52 v Lendavi. Otvoritev razstave se je zgodila 29. 8. 2015 ob 10.00 v sklopu Bogračfesta. Razstava temelji na vsebini, ki je predstavljena na panojih ter vitrinah, v katerih je zelo raznoliko gradivo povezano z železnico (vozovnice, uniforme, tirni material, svetilke, železniški modeli …). Največje zanimanje je doživel komposter z Lendavske postaje, saj je eden redkih predmetov na razstavi, ki dejansko izvirajo iz Lendave. Glavnina razstavljenih muzealij (90 predmetov) izvira iz zbirke Železniškega parka v bližini Ptuja.
Razstava ob 125-letnici železniške proge v Lendavi je tako lep primer sodelovanja Galerije-Muzeja Lendava z zbiratelji z različnih področij. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2015.

Mitja Vaupotič