Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

Logo
Dobrodošli na spletni strani Sindikata železniškega prometa Slovenije. Spletna stran je namenjena sprotnemu obveščanju naših članic in članov, vseh zaposlenih v podjetju Slovenske železnice d.o.o, hčerinskih podjetjih in drugih podjetjih ter širše slovenske javnosti o dogajanjih tako v sindikatu kot tudi znotraj slovenskih železnic.

Pristopna izjavaOstali obrazci

150 letnica koroške proge

150 letnica koroške proge

V začetku letošnjega leta smo se sodelavci na železniški postaji Vuzenica pogovarjali,da je letos 13. Novembra 150 obletnica zgraditve Koroške ali Dravske proge do postaje Vuzenica. Začeli smo se malo pozanimati in ugotovili, da so Koroško oziroma Dravsko progo gradili med leti 1857 do 1863. Progo je gradila ustanovljena družba««k.k.priv.Sudliche Staats- Lombardisch- Venezianische und Central- Italienische Eisenbanhngeselschaft. Prvo etapo so zgradili do Vuzenice leta 1862, drugo etapo do Celovca leta 1863, do 31. Maja naslednje leto 1864 pa do Beljaka.V ta namen obeležitve obletnice proge do Vuzenice smo sodelavci naredili plakat, ga malo okrasili in izobesili tudi slovensko zastavo. Ta dan smo na postajo prišli vsi delavci in malo počastili to častitljivo obletnico. Popoldan je Filatelistično društvo » Drava« Muta- Vuzenica v prostorih osnovne šole Vuzenica priredilo razstavo in ob obletnici izdalo spominsko izdajo pisma z žigom in znamko ob 150 obletnici prvega vlaka v Vuzenico. Na tej razstavi je bil tudi naš sodelavec Miroslav Lorenci, kateri je tudi član društva.

Sedaj v teh kriznih časih pa se ne ve več kaj bi se lahko vse naredilo s to čudovito Koroško progo. Vsi veljaki bi jo najraje kar dol zaprli in uničili težko delo naših prednikov.

 

Kolektiv železniške postaje Vuzenica