Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

FOTOGALERIJA: Izlet OO Zidani Most v Brestanico in Mirno Peč

1. novembra, 2023

V soboto, 14. oktobra 2023 je potekal izlet OO Zidani Most, katerega se je prvič v zgodovini sicer udeležilo več članic kot pa članov. Vabilu se je namreč odzvalo 24 ljudi, od tega 13 žensk in 11 moških. Četudi je bilo jutro hladno in vetrovno, se je tekom dneva izkazalo, da smo “ujeli” enega zadnjih poznojesenskih še prijetno toplih dni.

Od izhodišča na Železniški postaji Zidani Most kmalu po 8. uri zjutraj, ko je na poti do Brestanice potek dneva predstavil predsednik SŽPS OO Zidani Most Miran Prnaver, je bil prvi postanek z ogledom aktualnih stalnih in priložnostnih razstav na Gradu Rajhenburg.

 

Med grajskimi zidovi na Gradu Rajhenburg

V tem markantnem kulturnem spomeniku državnega pomena, s katerega se razprostira jasen pogled na brestaniško železniško postajo, smo si ob izčrpni razlagi s strani Klavdije Žitnik z zanimanjem ogledali stalne razstave:

  • “Stavbni razvoj in prenova Gradu Rajhenburg”,
  • “Vitezi Rajhenburški”,
  • “Trapisti v Rajhenburgu”,
  • “Slovenski izgnanci 1941-1945”,
  • “Kazenske ustanove na Gradu Rajhenburg 1948-1966”,
  • “Grajsko pohištvo 18. in 19. stoletja iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije”,
  • “Primož Kozmus: Odličja”

ter občasno razstavo akademskega slikarja Andreja Brumna Čopa. 

Ob spuščanju nazaj v dolino se nam je odprl kratek pogled na Termoelektrarno Brestanica, ki je ena izmed štirih termoelektrarn v Sloveniji,

nato pa je že kmalu sledil okusen bograč v gostilni malodane pod rajhenburškim gradom – v Gostilni Pečnik, ki je domačini znana tudi po imenu “Na gnoju”.

Po kavici, ki se je prilegla po bograču, se je pot nadaljevala do priključka na avtocesto do Drnovega in tako smo iz območja Posavja počasi prehajali na območje Dolenjske.

V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

V Mirni Peči smo se ravno tako kar nekaj časa zadržali, saj kraj združuje pomnika pregleda življenjske poti dveh umetnikov, ki sta vsak na svojem področju pustila neizbrisen pečat v slovenskem in tudi mednarodnem prostoru – Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Oba sta častna občana Občine Mirna Peč, vsak svojo življenjsko pot pa sta sklenila v razmaku še ne meseca dni jeseni 2011.

Najprej smo si ogledali Muzej Lojzeta Slaka, skozi katerega nas je popeljala Eva Zupančič. Uvod v ogled je predstavljal krajši film, spoznali smo fizično in glasovno razliko med diatonično in kromatično harmoniko. Ob koncu ogleda smo se prelevili v priložnostni pevski zbor, na skupaj zapeto Slakovo V dolini tihi pa nas bo trajno spominjal zvočni posnetek, ki smo ga prejeli. Veliko zanimanja je požela tudi glasbena soba in mediateka.

Nedaleč od Mirne Peči pa se nahaja še vas Šentjurij na Dolenjskem in tam se je rodil Tone Pavček. V rojstnem kraju pesnika, esejista, prevajalca in urednika Toneta Pavčka so v letu 2015 odprli večnamenski prostor Pavčkov dom in v njem uredili stalno spominsko zbirko Toneta Pavčka, ki je nastala v sodelovanju s pesnikovo družino, še največ s hčerko Sašo Pavček. Sprehodili smo se tudi do podružnične cerkve sv. Jurija, pred katero stoji spomenik mojstru pisane besede – kamniti steber z bronastim reliefnim portretom pesnika ter 42 betonskih tlakovcev, ki simbolizirajo število Pavčkovih objavljenih literarnih del. V sami cerkvici nam je Ines Rupnik predstavila tudi sakralno dediščino kraja.

Zatem smo se vrnili v Pavčkov dom, v katerem nam je bil predvajan krajši posnetek, skozi katerega je Pavček sam prav hudomušno predstavil svoj pogled na šolo, ob večkratni omembi njegove učiteljice Pavle ter nanizal podrobnosti njegove izobraževalne in poklicne poti. Na ogled so postavljene pesnikovih fotografij, knjig in nekaj njegovih osebnih predmetov.

Ogled z degustacijo v Pivovarni Cesar

Polni glasbenih in literarnih vtisov smo se podali naproti načrtovanem programu za še preostali del dneva. Tik pred prihodom v Goriško vas smo zagledali prizor, ki je nekaterim vzbudil dober občutek, češ “gasilsko spremstvo so nam poslali”, v resnici pa je potekala vaja gasilcev ob mesecu požarne varnosti, prav v bližini naše naslednje postojanke. Preden smo sestopili z avtobusa, nas je že pričakal Peter Cesar, gostitelj male domače pivovarne – Pivovarne Cesar.

Popeljal nas je v prostore, kjer nastajajo različne vrste piva: od klasičnega svetlega Cesar in dimljenega porter Bombe pa do takih, ki vzbudijo pozornost že z imenom (Divjak, Čebela, Božiček, domače svetlo začinjeno, pivo s čilijem, sadno pivo A-ronja, C-ipa ter drugi).

Medtem, ko je opisoval tehnološke postopke, je bilo kar nekaj različnih vrst na pokušino. Ob tem, ko si jih je nekaj nabavilo steklenice s priljubljenim okusom piva, pa smo bili vsi navzoči veseli in hvaležni tudi za darilo, ki nam ga je namenil naš sindikat – vsak je namreč prejel dve steklenici piva v dar.

Sklepni del

Blizu 16. ure smo program izleta SŽPS OO Zidani Most zaključili z okusnim obedom v Gostilni Špolar na Marofu pri Mirni peči, kjer so nas pogostili z domačimi dobrotami – vse od juhe pa do sladice.

Obogateni z novimi doživetji in zanimivimi spoznanji o lepotah, ki jih skrivajo morda še neodkriti koščki Slovenije ter okrepčani od dobrega poznega kosila, smo se nato odpravili nazaj proti izhodišču, zadovoljni, da je dan minil v prijetnem in zabavnem vzdušju in da so se stkale oz. okrepile vezi med navzočimi.

Zahvalili smo se predsedniku SŽPS OO Zidani Most Miranu Prnaverju za organizacijo izleta in vso njegovo logistično ter tehnično podporo, pa tudi vozniku avtobusa Miranu Parklju, ki je nas je varno vozil vse od Zidanega Mosta pa do obronkov Mirne peči ter nazaj.

Bilo je lepo, kot bo zagotovo tudi 16. decembra, ko se naslednjič snidemo – na prednovoletnem srečanju.

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.