Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

PROMETNIK 128

20. julija, 2023

Sredi počitnic prihaja med vas nova številka glasila Prometnik. Upam, da vam bo popestrila počitniško branje. Tudi tokrat v njej ponujamo obilo novic in prispevkov.

Letošnja Skupščina, ki je najvišji organ sindikata, je na rednem zasedanju imenovala prva dva častna člana sindikata v svoji zgodovini. Oba žal posthumno. Priznanji sta prejeli vdovi, ena na družabnem srečanju, drugo smo obiskali v Prlekiji. V besedi in sliki namenjamo precej prostora našemu družabnemu srečanju, ki je bilo uspešno izpeljano ob Zbiljskem jezeru. Nekatere udeležence in goste smo vprašali o njihovih občutkih na srečanju.

Na dan železničarjev so bila podeljena priznanja za 30 let dela na železnici. Z mikrofonom in fotoaparatom smo bili zraven.

Pišemo tudi o remontih na naših progah, ki so zadnje čase stalnica, in povzročajo težave tako zaposlenim kot uporabnikom naših storitev.

Pišemo tudi o sebi. Kako se je uredniški odbor pripravljal na to številko. O tem piše nova članica uredniškega odbora Doroteja.

Verjamem, da boste z zanimanjem prebrali intervju z novo vodjo Službe za vodenje prometa.

V prejšnji številki smo končali s predstavitvijo mejnih postaj, tokrat smo šli v osrčje Slovenije, skoraj na geoss, na postajo Litija.

Spoznali bomo, kaj vse postori zadolženi strokovni sodelavec za zapore, preden se v praksi dejansko lahko začne pričakovana zapora tira.

Po šestih in pol letih začenjamo z novim krogom predstavitev naših območnih organizacij. Kot se spodobi, najprej z OO, ki ga kot edinega vodi naša članica.

Na straneh zgodovine ne spreglejte pogovora z upokojenim prometnikom, ki je še vedno železničar z dušo in srcem. Med našimi člani imamo človeka s široko paleto kulturnega udejstvovanja. Pogovor najdete med zanimivostmi.

Pa še marsikaj boste našli v notranjosti, ko boste začeli listati naše glasilo.

In še kratko razmišljanje v uvodniku.
Ameriški filozof John Rawls (1921 – 2002) je v svojem delu Teorija pravičnosti izpeljal svojo vizijo o pravičnosti z izzivom: katere pravice bi zahtevali sami zase in bi jih seveda morali priznati tudi drugim, če bi izhajali iz nevednosti, katerega spola in katere rase smo, ali smo revni ali bogati, kateri poklic opravljamo … Kar bi določili, bi veljalo tudi za nas. Le na ta način bi z obzirnostjo določili tiste (vsaj minimalne) pravice, ki si jih zasluži vsak izmed nas. Na žalost pa velikokrat ljudje s privilegirane pozicije moči krojijo usodo šibkejšim. Preprost primer: s pozicije kupca je ugodno določiti, naj bodo trgovine v nedeljo odprte. Kaj pa, če bi bil prodajalec/prodajalka? Ali iz Rawslovega izhodišča: kaj pa, če ne veš, ali boš kupec ali prodajalec/prodajalka? Kako bi se odločil/a? Vprašanje zame, zate, za vse človeštvo. Ali, kot beremo v knjigi vseh knjig: kar želite, da bi drugi storili vam, storite tudi vi njim.

Želim vam, da nam uspeva storiti bližnjim (doma, v službi, v prostem času …) čim več tistega, kar bi tudi sami želeli prejeti od drugih.

Miran Prnaver, glavni urednik

Glasilo Sindikata železniškega prometa Slovenije – julij 2023 lahko prelistate v e-obliki preko spodnje povezave:

PROMETNIK 128

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.