Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Prometnik 112

1. septembra, 2017

Tudi letošnje poletje je bilo vroče, ponekod so temperature dosegle rekorde. Koliko pa je bilo dolgo, pa je verjetno odvisno od tega, kaj in koliko časa ste to počeli. Dopustniški dnevi navadno hitro minejo, še posebej, če so prijetni, delovni dnevi pa so v vročih poletnih mesecih še malo daljši in težji kot sicer. Kakorkoli, prav je, da se menjajo. Za delom pride počitek in obratno. Če je tako bilo tudi pri vas, ste vsekakor za to lahko hvaležni. Hvaležni, da imamo oboje, delo in počitek. In pravijo, da se drugo ne more začeti, če se prvo ne konča. Kar zadeva počitek, je bilo zadnje mesece na SŽ kar vroče (še pred zunanjo poletno vročino). Tu mislim na počitek (odmor) med delom. Kako smo se spopadali s tem problemom, boste lahko prebrali v notranjosti glasila.
Beseda odgovornega urednika prihaja izpod peresa Milorada Šljivića. Da je to tako, je rezultat letošnje skupščine, na kateri je Milorad postal predsednik SŽPS. Več o njegovih načrtih in željah boste prebrali v intervjuju z njim.
Kaj je sploh sindikat in sindikalizem, lahko preberete v posebnem članku in dobili boste sliko, koliko se sindikati nasploh in naš SŽPS približuje temu teoretičnemu idealu.
Precej prostora in fotografij namenjamo družabnemu srečanju naših članic in članov v Kranjski Gori. Bili smo v Divači, kjer so letošnji jubilanti (30 let zvestobe železnici) dobili priznanja. Predstavljamo OO Pragersko in poklic ter delo progovnega prometnika.
Od članov Sveta delavcev se v tokratni številki pogovarjamo z Albino Novak. Obiskali smo in predstavljamo Kamniško progo. O svoji ljubezni do gora nam govori Dolfi Teržan. Z veseljem objavljamo članek o začetku vožnje kolesarskega vlaka po Koroški progi. O tem bo spregovoril svetnik občine Podvelka. Predstavljamo novo internetno stran SVSŽ in objavljamo prvi del potopisa o potovanju po baltskih deželah.
Na zgodovinskih straneh med drugim pišemo o začetkih železnic v svetu.
V tej številki predstavljamo verjetno prvi intervju v zgodovini našega glasila z duhovnikom. Pater Peter Lavrih ni samo duhovnik, frančiškan, komisar za Sveto deželo, ampak tudi velik ljubitelj železnic. Verjamem, da bo zelo zanimivo prebrati njegov pronicljiv pogled na slovenske in evropske železnice.
Da lepa beseda lepo mesto najde, smo se lahko prepričali po objavi članka in intervjuja z vodjo muzeja Južne železnice Šentjur v zadnji številki. Gospod Mihael Bučar je poslal lastnoročno napisano zahvalo, kar je danes res že posebnost, zato jo objavljamo.
Uredniški odbor se je od zadnje številke okrepil z dvema novima članoma. Edi Kostić in Mitja Vaupotič sta sicer že stara dopisnika, sedaj pa sta še uradno postala del uredniške ekipe.
Ker je tudi ta številka bogata v besedi in sliki, vsega ne moremo predstaviti v uvodniku, zato upam in želim, da bi našli še kakšen članek, ki ga boste z veseljem pogledali in prebrali. Če bo temu tako, je namen glasila dosežen.
Miran Prnaver, glavni urednik

Prometnik – 112

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.