Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Koroški v poklon

5. junija, 2013

V petek, 31. maja, je potekala svečanost ob 150. obletnici vzpostavitve železniške povezave med Mariborom in Celovcem. Osrednja slovesnost s kulturnim programom je potekala na železniški postaji v Dravogradu. Nagovor županje občine Dravograd, ga. Marijane Cigala, je zbranim občankam, občanom, otrokom, bivšim in sedanjim koroškim železničarjem, pobožal dušo. Poudarila je pomen železnice za Koroško, v preteklosti in v prihodnje. Direktorica Slovenskih železnic, ga. Jelka  Šinkovec Funduk, je izrazila prepričanje, da bodo kljub ne ravno blestečim časom, skupaj z lastnikom, državo in lokalnim gospodarstvom iskali možnosti in zagotavljali razvoj železniške proge skozi prekrasno Koroško, in s tem prebivalstvu in gospodarstvu ter tudi turizmu omogočili varen, zanesljiv in ekološko najmanj obremenjujoč prevoz.

Folklorna skupina »Košuta« iz Poljčan je s Pohorskimi in drugimi plesi v občinstvo ponesla pozibavanje ob zvokih frajtonarice. Recital Prešernove Železne ceste pa je nato dopolnila še Godba Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta.

Osrednji dogodek, otvoritev razstave v prostorih postajne čakalnice, sta družno izpeljali županja in direktorica. Nasmeh na obrazu avtorja Zmaga Kotnika, prometnika na postaji Dravograd, je povedal veliko. Gospod Kotnik je bil glavni pobudnik razstave kot tudi celotne svečanosti. Del njegovih sanj se je uresničil. V očeh sijaj in ponos, za Koroško tako pomemben jubilej, je postal zapisan in slavnostno obeležen.

Prisotne je skozi razstavo popeljal g. Mladen Bogič. Kot venček slavospeva je z besedami predstavil zgodovino. To je živa enciklopedija železnic pa ne samo na prostoru sedanje Slovenije. Ni kaj dodati. Le premalo časa je bilo za razkritje vsega, kar je zgodovinskega železnica vnesla v Koroško in med Korošice in Korošce.

Kako veliko pomeni železnica prebivalcem, se je videlo po iskrivih pogledih razstavnih eksponatov, kjer je vsak izmed njih našel kakega občudovalca, ki je obujal spomine. Poleg postajne zgradbe je vozila tudi miniaturna parna lokomotiva, ki je majhne otroke razveseljevala, v odraslih, pa je prebudila otroke v njih. Lokomotivo je popeljal tudi upokojeni strojevodja, Adi Pečular iz Vuhreda, ki je bojda peljal tudi zadnji vlak med postajama Dravograd in Velenje, po progi, ki je bila leta 1968 ukinjena.

Morda bo v koalicijski pogodbi prejšnje vlade zapisana zaveza, da se ob gradnji tretje razvojne osi, s povezavo Koroške in Dolenjske ter Bele krajine, vzpostavi tudi železniška povezava. Morda bo  vendarle odprla oči o nujnosti uresničitve te povezave.

Na koncu pa seveda ne gre pozabiti, da je bila svečanost izpeljana po aktivnem angažiranju ga. Jelke Šinkovec Funduk. Brez njene srčne predanosti železnici zagotovo ne bi bilo tako imenitnih dogodkov, in tudi prisotnih iz Slovenskih železnic bi bilo najbrž manj, zato njej posebna zahvala.

SŽ-Potniški promet se je izkazal s posluhom za take dogodke in spodbudil prevoze z vlaki z darilnimi boni.

Izdana je bila tudi posebna znamka v počastitev tega jubileja, kar je zelo hvalevredno in edinstveno.

Ničesar pa ne bi bilo, če ne bi bilo celotne ekipe, ki jo je vodil višji strokovni sodelavec. V ekipo so bili vključeni tudi ostali strokovni sodelavci, po naših internih izrazih šefi postaj, in kolektiv celotne Koroške proge. Svoj del posla pa so odlično opravili tudi sodelavci iz Službe za gradbeno dejavnost ( nekoč SVP) in Službe za SV in TK.

Zmago je poskrbel za čudovito razstavo v sodelovanju z lokalnimi muzeji. Ostali pa so pomagali okrasiti, urediti in pogostiti vse prisotne. Kolektiv je pokazal,da se z dobro voljo, trudom, srčnostjo in nasmehom, ki so ga brezmejno delili, tudi v teh finančno zelo skromnih časih, lahko naredi prekrasne dogodke.

Hvala vsem organizatorjem in vsem udeležencem. Ponosna je Koroška proga na vas.

Damjan Rak

 

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.