Pohodi

Planinsko sekcijo v našem sindikatu je do letošnjega leta uspešno vodil Marjan Mally. V vseh teh letih njegovega vodenja po planinskih poteh smo prehodili in preplezali marsikateri hrib, oziroma goro v Sloveniji in tudi v tujini.

Od letos vodi planinsko sekcijo Adolf Teržan, aktiven vodnik in markacist PZS.

Slovenija je gorata dežela in daje veliko možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v gorah in to bo naše vodilo tudi vnaprej. Izleti, oziroma pohodi so namenjeni vsem skupinam pohodnikov, od rekreativcev do zahtevnejših gornikov. Vse pa nas druži želja po obiskovanju gora in občudovanju njihovih lepot.

Sprehod med planikami

Članek dodan dne 25 avg, 2015 v Glavni odbor - novice, Pohodi

Sprehod med planikami

16 planinsko naravnanih članov našega sindikata se nas je zbralo v petek 21.8.2015 na železniški postaji v Ljubljani, od koder smo krenili po nam ljubih tirih proti Podbrdu (510m ).
Na postaji v Podbrdu nas je čakala »primorska » delegacija , ki je poskrbela, da smo sploh našli pot proti slabe štiri ure oddaljeni Črni prsti ( 1844m ).
Že takoj na začetku poti pa…presenečenje. Pogostil nas je upokojeni prometnik iz Podbrda, za kar se mu v imenu vseh na tem mestu toplo zahvaljujem. Žal pa nas je ura pričela priganjati in kmalu smo namesto keksov, grizli strmino, ki je tod precejšnja. Pot se skozi vas Trtnik vije strmo čez travnike in skozi gozd proti odprtem svetu pod Črno prstjo. Še sreča, da je bilo oblačno vreme, saj pot poteka po sončni, južni strani. Tudi tekočine bi porabili precej več…koča pa bila še tako daleč.
Nekako po slabih štirih urah hoda smo prispeli do koče pod Črno prstjo, kjer nas je čakala večerja in predvsem zaslužen spanec, ki ga pa po zaslugi nočnega ( beri mokrega ) kalilca miru žal ni bilo.
Naslednji dan nas je sonce prepričalo, da smo se po zajtrku odpravili naprej v smeri Vogla. Ta del poti so nas povsod spremljale prelepe planike in od tod tudi takšen naslov prispevka. Ne spomnim se na kateri poti sem lahko tako dolgo občudoval te prelepe rože in že zaradi tega se to pot splača obiskati.
Naša pot nas je mimo Matajurskega vrha, Raskovca pripeljala do tri ure oddaljene Rodice ( 1966m ), kjer smo se okrepčali.
Sledil je rahel sestop proti Šiji ( 1880m ) na katero smo se mimogrede  povzpeli, nato pa le še sestop v smeri zgornje postaje gondole na Vogel. Seveda, brez obiska turistov polne » Merjaščeve koče » ni šlo.
Z gondolo smo si skrajšali pot v dolino, z ladjico in avtobusom pa pot po cesti do železniške postaje v Bohinjski Bistrici, kjer nas je čakal vlak za Ljubljano.
Za konec, hvala Bojanu, Damjanu in Miranu za prijetno vodenje, lahko  samo rečem…lepo je bilo. Še pridemo.

Vabilo na pohod po Spodnjih Bohinjskih gorah

Članek dodan dne 24 jul, 2015 v Glavni odbor - novice, Pohodi

Vabilo na pohod po Spodnjih Bohinjskih gorah

SŽPS in SVSŽ vabita vse članice in člane na dvodnevni planinski pohod po Spodnjih Bohinjskih gorah.

Več si preberite v priloženem vabilu.

Vabilo na pohod po Spodnjih Bohinjskih gorah 2015

Članek dodan dne 16 apr, 2015 v Pohodi

Vabilo na pohod na Kum

SŽPS in SVSŽ vabita vse članice in člane na spomladanski pohod na zasavski triglav – Kum (1220 m).

Več si preberite v priloženem vabilu.

Pohod na Stol – 2236 m

Članek dodan dne 28 avg, 2013 v Glavni odbor - novice, Pohodi

Pohod na Stol – 2236 m

V soboto, 24.8.2013, se nas je 16 (od 25 prijavljenih) pohodnikov zbralo na železniški postaji v Ljubljani, kjer nas je navkljub slabši napovedi pričakalo sonce.

Pot smo nadaljevali v smeri Gorenjske do jezera pri Završnici, ki leži na nadmorski višini 620 metrov. Od tam smo se podali na pot proti najvišjem vrhu Karavank – Stolu. Prva ura hoje je v dobrem razpoloženju hitro minila, saj nas je vseskozi spremljalo sonce in tudi veliko smo si imeli za povedati. Po obveznem okrepčilu, na Valvasorjevem domu pod Stolom, smo nadaljevali pot proti 3 ure oddaljenemu vrhu. Glede na pripravljenost pohodnikov smo se razdelili na dve skupini. Precej strma Žirovniška pot, ki postaja z višino vse bolj razgledna nas je tako tudi pripeljala na vrh. Na samem vrhu je sledilo skupinsko slikanje , še vpis v knjigo in nato rahel sestop do Prešernove koče, kjer smo si privoščili zasluženo toplo malico.

Sprva zadržana oskrbnica koče se je  razgovorila in nam predstavila delo in zadolžitve oskrbnika, tako, da nam je počitek na koči hitro minil.

Sestopili smo po malce daljši, vendar položnejši Zabreški poti.

Prijetno utrujeni smo se v večernih urah vrnili v Ljubljano. Za nami je bilo uspešno prehojenih 8 ur hoda in skoraj 1700 višinskih metrov.

Letošnji pohod je zelo lepo uspel. Škoda, da se vsi prijavljeni niso odločili, da gredo z nami, očitno je bil strah pred dežjem le prevelik.

In vendar, kot že tolikokrat do sedaj se je izkazalo, da sreča, pa četudi z vremenom,  spremlja pogumne.

Naslednje leto pa nas vabijo spodnje Bohinjske gore.…. in to za dva dni.

Štajerci osvajamo Pohorje

Članek dodan dne 12 avg, 2013 v OO Celje - novice, OO CVP Maribor - novice, OO Maribor - novice, OO Pragersko - novice, Pohodi

Štajerci osvajamo Pohorje

Območne organizacije SŽPS: Maribor, Celje, Pragersko in PO Maribor prirejamo pohod na Pohorje v nedeljo, 8. 9. 2013.

Zbrali se bomo pred spodnjo postajo pohorske vzpenjače ob 9. uri.

Čaka nas prijeten potep po pohorskih strminah, ki bo družabno rekreativnega značaja.

Štajerci osvajamo Pohorje 2013

Članek dodan dne 31 jul, 2013 v Glavni odbor - novice, Pohodi

Pohod na Stol

Sindikat železniškega prometa Slovenije vabi na voden pohod na Stol (2236) v soboto, 24. avgusta 2013. Stol je prvak Karavank in kot tak imeniten razglednik. Razgled seže na centralne Julijske Alpe, kjer še posebej izstopa Triglav.

Pohod na Ojstrico

Članek dodan dne 25 avg, 2012 v Galerija, Pohodi

Pohod na Ojstrico

V soboto, 25.8.2012, se nas je 22 pohodnikov zbralo na železniški postaji v Celju, od koder nas je avtobus odpeljal do parkirišča pod planino Podvežak, od tam pa smo sepo cca 4 urah hoje, končno stali  na vrhu lepotice KSA – Ojstrici.. Razgledi so bili popolni. V soncu so se bleščale Planjava, Brana, Turska gora, Rinke, Mrzla gora, Skuta, Grintovec in v daljavi še obe Kočni. Pod nami je ležala Logarska dolina, v njenem zatrepu pa je bučal slap Rinka.Pohod smo zaključili po cca 8 urah hoje pri avtobusu na planini Podvežak s prepričanjem, da nam je tokrat le-ta izjemno lepo uspel. Naslednje leto pa na prvaka Karavank – 2236 metrov visoki Stol.