Pohod na Kum

V petek, 22. 4. 2016, se nas je 15 pohodnikov odločilo, da osvojimo vrh zasavskega pogorja Kum.
Na pot smo krenili od železniške postaje v Trbovljah z nadmorske višine dobrih 200 metrov. Če smo bili na začetku poti kar glasni, se je zaradi precejšnje strmine pogovor kaj kmalu unesel. Pot namreč v strmem vzponu premaga 500 višincev, za kar je potrebno dosti volje. Šele ko smo stopili na prostrane pašnike Čebulove doline,  se je laže zadihalo. Pot naprej nas je vodila med obilico dišečega čemaža vse do vrha 1220 metrov visokega Kuma in le pet metrov nižje ležečega Doma na Kumu, kamor smo prispeli po dobrih treh urah hoda.
Seveda, ker nobena vreča ne stoji prazna pokonci,  smo si tudi mi napolnili baterije (beri želodce) in, po obveznem fotografiranju na vrhu, sestopili proti dve uri oddaljeni železniški postaji Hrastnik.
Prijetno utrujeni smo turo zaključili z obljubo, da se v mesecu avgustu znova snidemo, in sicer na vsakoletnem pohodu, ki ga organizira SŽPS. Letos je to 2083 metrov visoka Krofička.

Besedilo: Adolf Teržan

Foto: Tone Mikolič, Adolf Teržan in Miran Prnaver