Dvodnevna seja Glavnega odbora

Zaradi več nalog, ki so se v zadnjem času znašle pred sindikatom, se je organizirala dvodnevna seja Glavnega odbora Sindikata železniškega prometa Slovenije (SŽPS) in predstavnikov Sindikata vzdrževalcev slovenskih železnic (SVSŽ)

Seja je bila posvečena predvsem strateškim odločitvam sindikata. Poleg običajnih točk dnevnega reda, kot je poročilo predsednika za preteklo obdobje, so se na seji izvedle tudi priprave za redno skupščino sindikata. Obravnavano je bilo finančno poročilo za leto 2012 in predlog finančnega plana, kateremu je bila posvečena večja pozornost,saj se poskuša v mejah možnega še bolj racionalizirati poslovanje sindikata, da bi bilo več sredstev na voljo članom sindikata. Dogovorjen je bil še način in potek letošnjih športnih iger.

Več časa je bilo namenjeno tudi iskanju kadrovskih rešitev v sindikatu. Zaradi odhoda na čakanje je bilo potrebno namreč nadomestiti podpredsednika SŽPS Rista Đuriča, ki je opravljal tudi delo profesionalca v SD Infrastruktura. O trenutni situaciji v Svetu delavcev SŽ – Infrastruktura, d.o.o. in prehojeni poti od ustanovitve do danes, je Glavnemu odboru podal poročilo predsednik SD Infrastruktura Damjan Rak.

Na seji smo se dotaknili tudi prihodnjemu sodelovanju med Sindikatom železniškega prometa Slovenijein Sindikatom vzdrževalcev slovenskih Železnic,saj se kaže potreba, da sindikata še poglobita sodelovanje.

Drugi dan so se seji pridružili kolegi iz Sindikata prometnika vlakovaHrvatske (SPVH), ki so predstavili trenutno organiziranost na hrvaških železnicah. Hrvaška se je delitev železnice  lotila prej in bolj podrobno. Kolegi iz hrvaške so predstavili tako pozitivne kot negativne stvari reorganizacije iz več vidikov. Zanimivo je bilo slišati, koliko podobnosti je zaznati predvsem pri negativnih posledicah procesa reorganizacije.

Koordinator SŽPS

Edvard Kostić