Izlet Orlovo gnezdo in rudnik soli 2012

Za svoje člane je Območni odbor Celje, 8.9.2012, organiziral tradicionalni enodnevni izlet.

Tokrat smo se odpravili na jug Nemčije, v Berchtesgaden. Najprej smo obiskali  Orlovo gnezdo, ki je čudovita zgradba, katera stoji v Alpah v neposredni bližini mesta Berchtesgarden na nadmorski višini 1834 metrov. To zgradbo  je Adolf Hitler prejel kot darilo za svoj 50. rojstni dan. Že sam dostop do Orlovega gnezda je zanimiv. Takšen je tudi razgled na okoliške  Salzburške in Bavarske Alpe.

Po sestopu smo obiskali še  ”kraljevo jezero” (Königsee), ki leži ob vznožju slikovite gore Watzmann in je fjordsko oblikovano. Čudovita lega je privabljala tudi bavarske kralje, ki so si tu postavili eno izmed lovskih rezidenc.

Nato nas je pot vodila  do rudnika soli. V zaščitnih oblekah smo se  z rudarskim vlakom popeljali globoko pod zemljo kjer smo se seznanili z delom in življenjem rudarjev. Nato smo se spustili po lesenih toboganih in se popeljali s splavom po slanem jezeru.

V prijetni družbi, ki so jo naše članice še posladkale s svojimi dobrotami, smo dan zaključili na slovenski strani  z obilno večerjo.

Edvard Kostić