Pohod članov SŽPS na Malo goro

V četrtek, 16. 6. 2022, se nas je 12 pohodnikov zbralo na železniški postaji v Ljubljani z namenom, da osvojimo Malo goro na Dolenjskem.

Kot se za železničarje spodobi, smo se do izhodišča naše poti v Ortneku peljali z vlakom, in to po novozgrajeni železnici. Iz Ortneka, ki leži na nadmorski višini 540 metrov, smo se podali na eno uro oddaljeno Grmado (887 m). Od tam je sledila dolga, skoraj triurna hoja do razglednih Sten sv. Ane (962 m). Pot, ki je potekala nekaj po cestah, nekaj po planinskih poteh, nam je ponujala lepe razglede po tem delu dolenjske pokrajine. Lahko smo občudovali brstično lilijo, turško lilijo in celo dva jurčka smo našli.

Po spustu z vrha smo se pri koči na Mali gori pošteno okrepčali. Zahvaljujoč predsedniku PD Ribnica, ki upravlja z kočo, nam ni manjkalo res ničesar.

Po dolgem postanku pri koči smo se mimo cerkve Sv. Ane odpravili proti dobro uro oddaljeni Ribnici, kjer smo počakali na vlak za Ljubljano.

Naj strnem vtise: lepa, ne preveč dolga tura po tem delu Slovenije, ki nam je bil mnogim precej neznan. Vesel sem, da so tudi tukaj poti, kjer lahko uživaš v samoti in predvsem v čudovitih razgledih.

Besedilo: Adolf Teržan
Foto: Adolf Teržan, Janko Fistrovič in Silvester Gašper Stropnik