Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

PROMETNIK 123

28. maja, 2021

Pred vami je prva letošnja številka Prometnika. Zopet upam, da je polna zanimivih člankov, prispevkov in fotografij.

Prvič v zgodovini glasila objavljamo intervju z resornim ministrom. Za naše glasilo spregovori aktualni minister za infrastrukturo v vladi RS Jernej Vrtovec, ki je zelo naklonjen železnicam v želji, da postanemo steber javnega prevoza v naši Sloveniji, ki letos praznuje 30. obletnico svoje državnosti. Kar nekaj prostora namenjamo temu pomembnemu jubileju.

Seveda se skozi vse glasilo kot rdeča nit prepletata tudi epidemija in koronavirus, ki se je močno zarezal v vse pore našega življenja.

In prav na tem področju smo predeli sveta, ki smo najbolj razviti, bogati in od katerih  se upravičeno pričakuje največ dobrega in ustreznih rešitev, v marsičem odpovedali. Marsičesa bi se morali učiti in naučiti od preprostejših civilizacij in narodov z bogato in dolgo zgodovino. Tako na primer Kitajci zapisujejo krizo z dvema pismenkama, od katerih ena pomeni nevarnost in druga priložnost. V kriznih in nevarnih časih najti priložnost. Vsak po svoje, najbolje pa, če najdemo priložnost za skupno dobro.

Navdihujoča je južnoafriška filozofija Ubuntu. Ubuntu je beseda, ki izvira iz južnoafriške filozofije in obsega ideje, kako lahko skupaj živimo bolje. Je verovanje v univerzalno človeško vez. Sem zato, ker si ti. V afriških družinah otroke vzgajajo v razumevanju, da je oseba, ki ima ubuntu, tista, katere življenje je vredno posnemati. Temelj te filozofije je spoštovanje – do sebe in do drugih.

Antropolog je otrokom v nekem afriškem plemenu predlagal tekmovanje. V senco drevesa je postavil košaro, polno dobrot, in otrokom dejal, da jo dobi tisti, ki bo prvi pritekel do drevesa. Otroci so se prijeli za roke in tekli … Ko so prišli do drevesa, so posedli okoli njega in si razdelili dobrote iz košare. Antropolog ni mogel verjeti svojim očem.
Vprašal jih je, zakaj niso tekmovali in poskusili prehiteti drug drugega, saj bi zmagovalec sam dobil celo košaro dobrot.Otroci so odgovorili: Ubuntu … kako bi lahko bil eden izmed nas srečen, če bi bili vsi ostali žalostni? Ubuntu v jeziku Xhosa pomeni: “Jaz sem, ker smo vsi.”

Morda je trenutna kriza priložnost, da začnemo gledati drugega s sočutjem, empatijo. Ne s strahom. Strah namreč ohromi človeško telo. Kadar je v telesu strah, ogroženost, izklopi delovanje vseh vitalnih funkcij, ki so nujno potrebne za preživetje. V našem praspominu se vklopita dve rešitvi – bori se ali beži! Če takšna izredna stanja trajajo dlje časa, smo nenehno v stresu. Poskusimo vsaj nekaj minut na dan preživeti v notranji tišini in miru. Pojdimo v naravo. Morda en dan v tednu namenimo za “digitalni odklop” in skušamo zmanjšati bombardiranje z gromozansko količino informacij, podatkov, ki jih niti ne zmoremo “obdelati”.

Narava, življenje vedno najdeta pot. Tako kot voda. Vztrajno in nežno vedno najdeta način, kako najti pot mimo ovir, ki se znajdejo na poti.

Srečno in uspešno vam želim na tej poti.

Miran Prnaver, glavni urednik 

PROMETNIK 123

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.