Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Udeležba na delavsko-športnih igrah v Srbiji

28. septembra, 2015

Na povabilo našega prijateljskega in partnerskega Sindikata izvršnih službi srbskih železnica (Sindikat izvršilnih delavcev srbskih železnic) smo se štiričlanska  delegacija SŽPS od 10. do 13. septembra udeležili njihovih  delavsko-športnih iger v Brzećah ob vznožju Kopaonika na jugu Srbije, na meji s Kosovim. Srečanja so se udeležile še delegacije iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Republike Srbske in Črne Gore. Tokrat se srečanja zaradi težav in problemov doma niso udeležili sicer redni gostje iz Poljske.
V okviru srečanja je potekal tudi seminar iz varnosti v železniškem prometu. Prav tako so potekale športne igre v različnih panogah. Osrednji delovni del pa je predstavljal sestanek, na katerem smo si izmenjali poglede in prikazali situacijo železnic v državah, iz katerih smo prišli. Posebno smo poudarili delo in probleme, s katerimi se spopadamo sindikati.
Glede na vse povedano, je situacija na Slovenskih železnicah neprimerno boljša kot v ostalih predelih nekdanje skupne države. To nas sicer ne sme uspavati, je pa dobro in potrebno, da se zavedamo realne situacije,v kateri delamo in živimo.
Izmenjava mnenj in izkušenj je bila zelo dobrodošla za vse udeležence, saj lahko take izkušnje vsem pomagajo pri našem vsakodnevnem delu in borbi za pravice zaposlenih.
V Srbiji je poleti prišlo do delitve železnic na tri dele, in sicer na infrastrukturo, potniški in tovorni promet. Ta delitev je bila opravljena po vzoru delitve na Hrvaških železnicah in je dejansko drugačna, kot je to v Sloveniji urejeno s holdinškim sistemom. Sindikati v Srbiji so imeli željo, da bi imeli podobno ureditev kot na SŽ, vendar niso bili uspešni. Sedaj, po reorganizaciji, se bojijo predvsem težnje delodajalca in lastnika po zmanjševanju zaposlenih. Trenutno je na srbskih železnicah zaposlenih 17 tisoč delavcev.
Srbi so se tudi tokrat pokazali kot zelo gostoljuben narod, ki zna ceniti svoje prijatelje. In predstavniki našega sindikata smo se res počutili kot njihovi pravi prijatelji.
To se je pokazalo tudi ob priložnosti, ko smo napoti na Kopaonik obiskali njihov sedež sindikata v Beogradu.

Miran Prnaver

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.