Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Otvoritev razstave »125 let železnice v Lendavi«

21. septembra, 2015

Galerija-Muzej Lendava vsako leto na že tradicionalni prireditvi Bogračfest pripravi razstavo na določeno temo. Letos so se odločili, da pozornost namenijo železniški povezavi skozi Lendavo. Tako so z razstavo »125 let železnice v Lendavi« opozorili na zelo pomemben mejnik, ki je dal kraju novo povezavo v svet – železno cesto. Ker v Galeriji-Muzeju Lendava nimajo gradiva, ki se nanaša na temo razstave, so k sodelovanju povabili LINDVA Društvo zbirateljev Pomurja in še nekaj ostalih posameznikov in raziskovalcev železniške dediščine. Glavni avtor razstave je dr. Lendvai Kepe Zoltan, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava. Avtorju pa so s svojim gradivom pomagali naslednji razstavljalci: dr. Tadej Brate, Franc Koren, Jože Kovač, Dragomir Pavlovič, Anej in Mitja Vaupotič, Vida Istvan in Leo Roudi. Razstava se nahaja v depandansi Galerije-Muzeja Lendava v Muzeju meščanstva na Glavni ulici 52 v Lendavi. Otvoritev razstave se je zgodila 29. 8. 2015 ob 10.00 v sklopu Bogračfesta. Razstava temelji na vsebini, ki je predstavljena na panojih ter vitrinah, v katerih je zelo raznoliko gradivo povezano z železnico (vozovnice, uniforme, tirni material, svetilke, železniški modeli …). Največje zanimanje je doživel komposter z Lendavske postaje, saj je eden redkih predmetov na razstavi, ki dejansko izvirajo iz Lendave. Glavnina razstavljenih muzealij (90 predmetov) izvira iz zbirke Železniškega parka v bližini Ptuja.
Razstava ob 125-letnici železniške proge v Lendavi je tako lep primer sodelovanja Galerije-Muzeja Lendava z zbiratelji z različnih področij. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2015.

Mitja Vaupotič

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.