Naš spletni portal uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?

 

Glasilo Prometnik 106

26. avgusta, 2015

Končuje se, kot radi rečemo, dolgo in vroče poletje. Dolžina poletja je verjetno odvisna od tega, kje in kako ga preživimo. Da je bilo vsaj na trenutke zelo vroče, pa se verjetno vsi strinjamo, saj so se temperature v drugi polovici julija in v prvi polovici avgusta približale rekordnim vrednostim iz preteklosti.
Sicer pa je poletni počitniško-dopustniški čas poleg tega, da je namenjen predvsem počivanju, dopustovanju, tudi lepa priložnost, da v bolj umirjenem tempu življenja in dogajanja utrdimo in znova obudimo stare odnose, se srečamo in poklepetamo s prijatelji, znanci, sodelavci in  sorodniki. Lahko pa tudi spoznamo nove ljudi, spletemo morda nova znanstva in prijateljstva. Morda je tudi Vam uspelo kaj od tega. Ali okrepiti stare vezi ali spoznati nove ljudi. Morda ste spoznali sorodne duše ali ljudi, zaradi katerih se Vam svet zdi lepši in prijaznejši. Sicer pa smo pozitivnih stikov in izkušenj ljudje še kako potrebni v današnjem (pre)hitrem načinu življenja. Duhovnik in pisatelj pater dr. Karel Gržan pravi v eni izmed svojih knjig med drugim tudi takole: »Le sprejeti se lahko sprejmejo in sprejemajo tudi druge; samo ovrednoteni se zmorejo ovrednotiti in vrednotijo življenje …«. Iz pozitivnega doživljanja pa ostanejo prijetni, lepi spomini. In pravijo, da so spomini nebesa na zemlji. Nekaj teh Vam, drage bralke in bralci, prinaša tudi tokratna, 106. številka Prometnika.
Precej prostora (v sliki in besedi) namenjamo našemu družabnemu srečanju na Rogli v soboto, 20. junija, na katerem smo obeležili 25-letnico – srebrni jubilej našega sindikata. Nekaj razmišljanja nam o tem dogodku v besedi odgovornega urednika že na naslednji strani poda naš predsednik. Družabnega srečanja in praznovanja so se udeležile tudi  delegacije iz tujine, opisujemo, kako smo jih sprejeli in kaj smo se pogovarjali. Nekaj udeležencev pa smo kar na kraju samem vprašali, kako so se počutili na Rogli. Preberite, kaj jim pomeni tako srečanje in praznovanje.
V intervjujih se bomo ob koncu mandata pogovarjali s predsednikom Sveta delavcev in delavsko direktorico SŽ – Infrastruktura, d. o. o.
Pišemo, kako je potekala letošnja podelitev priznanj za 30 let zvestobe našim železnicam. Nekateri jubilanti so nam svoje občutke zaupali kar sami.
V rubriki Postaje so naše ogledalo smo se odpravili v Prekmurje. Bili smo na postaji Murska Sobota, bolje rečeno na gradbišču v Murski Soboti.
Predstavljamo vzdrževalce vozne mreže in pišemo o zgodovini elektronapajalnih postaj (ENP).
Predstavljamo dve pomembni pridobitvi, tako za cestne prevoznike kot za železnico. Nadvoza nad železnico v Grobelnem in v Zgornjem Logu pri Litiji odpravljata dve ozki grli v Sloveniji.
Kako je bilo konec maja na mednarodnih športnih igrah pri naših poljskih prijateljih, boste tudi lahko prebrali v notranjosti te številke.
Na zgodovinskih straneh boste spoznali postajo Zreče nekoč in danes.  V isti rubriki pišemo tudi o sestavnih delih elektromehanskih signalno-varnostnih naprav.
Verjamem, da bo zanimiv tudi intervju s prometnikom, pesnikom in prevajalcem Željkom Perovičem.
Vabljeni tudi k ogledom člankov, ki govorijo o izletu OO Celje na Norveško, o tem, kako so se imeli udeleženci izleta v vzhodno Srbijo in o tem, kako je izpadlo kolesarjenje OO Maribor na letošnji Dan državnosti.
Še kar nekaj drugih člankov boste našli v tokratni številki, pa naj v tem uvodnem delu ostanejo skrivnost oziroma povabilo, da čim prej začnete listati, brati in si ogledovati  novo številko Prometnika.

Miran Prnaver, glavni urednik 

Prometnik 106


Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas
Pridruži se nam
Pristopna izjava

Copyright by SŽPS. All rights reserved.

Copyright by SŽPS. All rights reserved.